Соченият за „кокаинов крал“ Евелин Банев-Брендо е окончателно осъден за пране на пари на 6 години затвор от Върховния касационен съд (ВКС). Решението е постановено на 26 април, но все още не е публикувано. Причината е, че от съда чакат съобщение от прокуратурата, че са предприети действия за изпълнение на присъдата. Досега няма. Не е известно дали МВР издирва осъдения. От прокуратурата също не казаха какво правят, за да приведат присъдата в изпълнение. Няма официална информация дали са предприети някакви действия. Липсата на съобщение до съда обаче говори именно за това.

Окончателната присъда на Банев идва след 12 години съдебен процес, в който прокуратурата твърдеше, че участниците в групата са изпрали над 21 млн. лв. от наркотици. Няколко пъти делото срещу него се разхождаше по инстанциите. По този процес той е подсъдим заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, доведения си брат Симо Карайчев и съпругата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, сестра на Добринова. Според окончателното съдебно решение Банев трябва да лежи 6 години, Карайчев – 3 години, а двете жени са оправдани.

Това не е единствената присъда на Банев. Срещу него имаше дела за наркотрафик в Италия и Румъния. В Италия той бе осъден окончателно на 20 години затвор. Присъдата в Румъния също е окончателна – 10.5 години. В момента осъденият се издирва чрез Интерпол от властите там. Основанието е организиране на престъпна група за трафик на наркотици. Преди няколко години Румъния настояваше Банев да бъде екстрадиран заради делото. Българският съд обаче отказа, след като четири месеца чака допълнителни материали и след като се оправда, че Банев ни е предаден от италианците, ние да го съдим. Само че тук набързо беше освободен.

Не е ясно и дали някой от разследващите знае къде се намира Банев. Преди две години се появиха слухове, че е изчезнал, въпреки че имаше забрана да напуска страната. Впоследствие от МВР обявиха, че не го издирват, тъй като такова искане не е постъпило от нито един държавен орган.

НАРКОМРЕЖА

Двама българи са арестувани за трафик на 380 кг кокаин в Перу, съобщи Нова телевизия. Според местни медии 39-годишният Георги Н. и 41-годишния Асен Ч. ескортирали с кола хладилен камион, който превозвал огромното количество наркотик с висока чистота, скрито в тайници в стените и в тавана. Цената на дрогата на дребно се изчислява на 200 млн. долара. Двамата са задържани в провинция Писко заедно с двама перуанци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar