Братята Йордан и Динко Диневи ще съдят председателя на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за клевета. В разпространено до медиите писмо от основаната от тях през 1989 г. компания „Диневи груп“ пише, че „всеки, който е изрекъл клевети, обидни квалификации и неверни твърдения, които ощетяват бизнеса ни, ще отговаря пред закона“, съобщава „Фокус“.

Повод за реакцията на бизнесмените стана част от изявлението на Сидеров пред два дни, в което разкритикува вицепремиера и негов коалиционен партньор Валери Симеонов, че е затворил две дискотеки по морето заради шумните партита в тях.

Без да споменава имена, Сидеров обвини Симеонов, че покровителства бизнеса на братята Йордан и Динко Диневи. „Има едни местни олигарси, които никой не ги пипа. Аз ще поискам Дирекцията за национален строителен контрол да извърши проверка на цялата конструкция там – територия на „Марина Свети Влас“, за която имам данни от доста еколози, че е построена в нарушение на екологични правила, има увреждания на морските течения. Защо там заведенията дънят до зори и никой не ги наказва“, каза Сидеров. Собственици на „Марина Свети Влас“ и на много заведения в курорта са именно братята Динко и Йордан Диневи.

„Други олигарси не са закачани с пръст. Има едни братя, които скоро ги предложиха за орден „Стара планина“ ли, за „Нобел“ ли… Всеки, който дойде на власт, получава апартамент в Св. Влас. Там не стъпват спецчасти с маски да плашат хората. Там научавам, че в момента почиват много успешно представители на правителството – при много привилегировани условия“, заяви още Сидеров.

„Твърденията, че наши заведения нарушават закона, а никой не ги проверява, са неверни. Ние сме инвеститори и не управляваме пряко стопански обекти. Отдаваме под наем стотици помещения, в това число и на „Марина Диневи“- там развиват дейност ресторанти, клубове, магазини и т.н. Отговорност за тези заведения, по отношение на шум, качество на обслужване и др., носят отделните юридически лица, които са наши наематели“, уточняват в писмото си от „Диневи груп“.

Бизнесмените отричат да са подарявали апартаменти от комплексите си на членове на всички правителства. „Нито един действащ министър не е почивал и не е искал да почива безплатно досега при нас“, пише още в позицията.

„Твърдението, че „Марина Диневи“ е построена „с груби нарушения на екологията и строителните изисквания, а никой не проверява това“, е невярна манипулация. През последните 12 години яхтеното пристанище е проверявано от всички възможни контролни органи – заключението им е, че всичко е законно“, твърдят братя Диневи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar