Разследването на главния прокурор може да става чрез избор във ВСС ad hoc (по конкретен казус – бел. ред.), измежду действащите прокурори, когато има наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор или неговите заместници, а не само на „уличен натиск – да се каже: той извърши престъпление“. Това коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред БНР.

„Според мен точно в този избор не би следвало да участва главният прокурор“, подчерта Магдалинчев.

Законовите норми ще гарантират независимост на този прокурор от главния прокурор, както в административно и йерархично отношение, така и в процесуално, смята Магдалинчев. Той припомни, че според решение на Конституционния съд всеки един прокурор може да извършва такова разследване.

За първи път съдебната система работи в такава екстремна ситуация, но тя продължава да работи с немалки темпове, увери лицето на ВСС. И в пандемични условия съдебната система не спря да работи, дори в пиковия момент, обясни Магдалинчев.

За атмосферата във ВСС и в съдийската му колегия в частност той посочи, че „категорично не е враждебна“ и дори в случаите на по-продължителни и тягостни заседания „наличието на хора, които имат различно виждане, може да промени някои неща“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar