Пуснаха на свобода братовчед му Александър. Работниците от цеха остават в ареста, според един от съдиите те са жертви

Издирваният като организатор на нелегалната фабрика за цигари в село Труд Антон Арабаджиев е заминал за Гърция преди акцията на службите, научи „24 часа“. Не е ясно дали още е там, или е напуснал и южната ни съседка. Бизнесменът от Пловдив не беше открит от разследващите на 4 юли, когато беше разбита най-модерната досега нелегална фабрика за цигари у нас. Той и приближеният му Ивайло Костурски още се издирват. И двамата са осъждани условно заради нелегални цигари. Първият за производство, а вторият за съхранение.

В четвъртък от ареста беше освободен братовчедът на Антон Арабаджиев Александър. Според Апелативния специализиран наказателен съд няма доказателства да е участвал в престъпната група. Прокуратурата и ГДБОП продължават разследването в тази посока, а Арабаджиев е обвинен като член на бандата, ръководена от Антон Арабаджиев. Всички останали обаче остават на топло, решиха магистратите. Това са тримата българи Градимир Даков, Стоян Байданов и Калоян Берберов, които са шофьор, охранител и градинар в помещението, както и 7-те молдовци и украинци, които са били работници в цеха.

Все още се разпитват свидетели и се работи по експертизите за разбитата мегафабрика в село Труд и цех за тютюн в село Ръжево Конаре, откъдето е идвала продукцията. Произвеждани са по над 200 стека на час от действащата поточна линия, а са подготвяли и нова. В производственото хале бяха намерени цигари от марките Muratti и Royal с високо качество и надписи на гръцки за близо 2,4 млн. лева. Задържан бе и тир, натоварен с нелегални цигари за над 3 млн. лева.

Задържаните украинци и един молдовец не са напускали сградата на предприятието. Вътре са имали на разположение всичко, необходимо за нормален живот, дори и тунел за бягство. Халето на фабриката е било с шумоизолиращи панели, а мощен генератор е осигурявал ток за производството, за да не бъде регистриран голям разход на енергия.

Един от съдиите в състава на втората инстанция е подписал определението на колегите си с особено мнение. Според него чужденците работници са жертва на трафик на хора и не би трябвало да бъдат оставяни в ареста. Това твърдяха и самите те, като настояваха за тях да се погрижат посолствата на държавите им у нас.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar