Пишат нови правила за държавната реклама в медиите

Бързи законови промени за изясняване на статута на главния прокурор обеща правителството на Европейската комисия. Приемането на промените, които засягат и въпроса как може да бъде разследван обвинител №1, е част от план на правителството в отговор на забележките срещу България в първия европейски доклад за върховенството на закона по новия механизъм за всички 27 страни в ЕС.

Промените ще отговарят на сегашната конституция и на препоръките на Венецианската комисия, ангажира се Министерският съвет. Планът е изготвен от вицепремиерката с ресор съдебна реформа Екатерина Захариева.

Първоначалният проект на правителството предвиждаше механизъм за разследване на тримата големи в съдебната система – главния прокурор и председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Препоръката на Венецианската комисия, отправена още в края на 2019 г., обаче бе механизъм да има единствено за главния прокурор, като освен това бъде намалена и възможността му да влияе на вземането на решения във Висшия съдебен съвет.

Промени в Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс пък трябва да доведат до по-бързи и ефективни присъди за корупция, ангажира се правителството в плана си. Но те щели да се направят след комплексен анализ какви са до момента проблемите в делата срещу корумпирани.

Обществено обсъждане за защитата на журналистите от посегателства също фигурира в правителствения план. Свободата на медиите в България бе една от основните критики в доклада за върховенството на закона у нас, представен в края на септември.

Правителството планира още да направи по-прозрачни правила как се разпределя държавната реклама в медиите, както и да изясни собствениците на медии. В момента те се декларират пред Министерството на културата, но неспазването на това задължение не се санкционира.

Мерките в отговор на забележките на Брюксел трябва да бъдат изпълнени до 2 г,. ангажират се от кабинета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar