Делото срещу Петър Москов започна след предаване на журналистката Валя Ахчиева Досега бивши и настоящи министри – Теменужка Петкова, Ивайло Калфин, Николай Ненчев и Румяна Бъчварова, защитиха своя колега

80 свидетели, сред които премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът във втория му кабинет Меглена Кунева, ще бъдат разпитани пред спецсъда по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов за бартера с ваксини с Турция.

Досега по шумното дело показания дадоха министри от кабинета „Борисов“ 2 и 3 Теменужка Петкова, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Ивайло Калфин. Те обясниха пред магистратите, че подписали неприсъствено решение за ваксините на 28 май 2015 г. Получили го в кабинетите си от куриер на Министерския съвет и след като се запознали с него, го подписали, без Петър Москов да ги е убеждавал в нещо.

Бившият здравен министър е подсъдим за 3 престъпления. Заедно с него обвинени са тогавашният му заместник Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био“.

Разследването на прокуратурата започна след предаване на журналистката от БНТ Валя Ахчиева.

Скандалът с внесените от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс“ и износа на БЦЖ гръмна в началото на 2016 г.

Ваксината „Еувакс Б“ пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена за ползване у нас. Министерството тогава обяви, че я е задържало на склад

в случай на

засилен

бежански

натиск

Като част от договорката с Турция България се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, произвеждани у нас.

Вносът се наложи заради проблеми с доставките, които се задълбочиха през пролетта на 2015 г.

Според първото обвинение на Москов, което е за престъпление по служба, през юли 2015 г. той е приел като дарение от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс Б“, които не били разрешени за ползване у нас. От това са настъпили щети за над 325 000 лв. от платен ДДС за ваксините, твърди прокуратурата.

Освен това било създадено недоверие във възможността на Министерството на здравеопазването да контролира лекарствената политика, твърдят прокурорите. Ваксините, които България дари, са произведени от държавното дружество „Бул Био“ и министерството е трябвало да му плати над 440 хил. лв., изчислява прокуратурата. Задължението обаче отпаднало, след като бил сключен договор за дарение, с който фирмата дава ваксините на министерството. Заради това Москов е обвинен, че в съучастие като помагач е улеснил сключването на тази неизгодна сделка.

Третото обвинение на бившия министър е за безстопанственост. На 27 ноември 2015 г. той превишил властта си и използвайки положението си и служебната зависимост на управителя на „Бул Био“ Любомир Димитров, анулирал задължение на министерството към дружеството. Това станало чрез сключване на договор за дарение, по силата на който фирмата дарила на ведомството

5 милиона дози

ваксина срещу

туберкулоза

На 13 май 2015 г. министърът изпратил на дружеството писмо, с което му възложил производство на ваксини БЦЖ. Те уж били за нуждите на страната. Производствените разходи били 413 370 лв.

След производството им през септември 2015 г. ваксините били изнесени за Турция, а управителят на дружеството поискал здравното министерство да плати разходите. Москов използвал служебното си положение и представил на управителя Димитров договор за дарение. По силата на него „Бул Био“ дарявало на министерството изнесените за Турция ваксини.

Оттогава досега Москов твърди, че няма проблем с ваксините, и дори настояваше прокуратурата да разследва кой е създал напрежението и атаката срещу министерството.

„Това беше единственият възможен път, който да защити здравния интерес и да има на разположение ваксини за имунизационния календар. От друга страна, това се оказа и изгодно от финансова гледна точка за държавата решение“, е позицията на Москов.

Делото срещу него продължава през декември.

Държавата ще купи правилните ваксини за 2 г. напред след скандала с „Пентаксим“ и „Еувакс Б“

100 000 ваксини „Пентаксим“ и още толкова „Еувакс Б“ получи България срещу бартер от 5 млн. дози от спорната БЦЖ през 2015 г. Сделката беше организирана от бившия здравен министър Петър Москов.

Първата е част от задължителния имунизационен календар на децата до 16-месечна възраст. Тя е срещу 5 болести като дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б. Използва се масово, защото се поставя на децата 3 пъти през този период.

Втората е срещу хепатит Б, но употребата ѝ у нас е забранена. Наличните количества така и не излязоха от склад.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар се наложи заради системни проблеми с доставките на „Пентаксим“ по производствени причини на френския производител.

След този скандал държавата се зае по-сериозно с осигуряването на достатъчни количества от всички задължителни ваксини. В края на април здравното министерство обяви обществена поръчка за закупуване на нужните бройки за 2 г. напред. Общата ѝ стойност е 66 млн. лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar