Днес Специализираният наказателен съд не можа да реши дали да даде ход по същество на делото срещу бившия здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов. Съдия Мариета Неделчева ще се произнесе утре, след като днес даде ход на разпоредителното заседание в процеса и изслуша становищата на страните.

Москов е на съд по три обвинения във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф, внос от Турция. Заедно с него подсъдими са заместникът му Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, която произвежда ваксините, с които е направен бартерът с турските ваксини. Заради това бе заведено делото от прокуратурата. Разследването по случая започна, малко след като вторият кабинет на Борисов подаде оставка през ноември 2016 година. Тогава на разпит в Столичното следствие бяха извикани няколко министри и дори премиерът.

След заседанието адвокатът на бившия министър – Менко Менков, обясни, че по делото има списък с 211 свидетели. Той обясни, че ще опитат да облекчат съдебното следствие, защото имали интерес то да приключи бързо, поради което не им трябвало разпит на всички свидетели в съдебна зала. Това било т.нар. съкратено съдебно следствие без признаване на вина. „Целият Министерски съвет е разпитан, вероятно ще се наложи да дойде в зала целият Министерски съвет да бъдат разпитани, за да кажат. Всичко това е извършено чрез междудържавен договор, няма никакво престъпление, и нищо притеснително. За мен ще бъде приятно да разпитаме членовете на правителството в открито съдебно заседание. За да кажат правилно ли са действали, спазили ли са закона. Ако не се постигне съгласие да се приемат показанията в досъдебното производство, и г-н Борисов ще трябва да се яви“, обясни Менков пред журналисти.

Петър Москов заяви от своя страна: „Аз от смисъла на здравата и смислена човешка логика не разбирам обвинението. Защото няма нито медицински причини за това, нито финансови причини за това. Аз знам кой стой зад обвинението и защо стои това обвинение, но не разбирам в какво ме обвиняват. Достатъчно е обидно да слушам тука някакви хора да обясняват за престъпни деяния – благодаря“.

Прокурори по делото са Дойчо Тарев и Емил Петров (брат на бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото), който е командирован от Софийската градска прокуратура. Те поискаха от съда да даде ход на делото, защото в хода на разследването няма допуснати съществени процесуални нарушения.

Адвокатите на подсъдимите пък поискаха прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата.

Като граждански ищци днес бяха конституирани Министерството на здравеопазването и „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД. Три искови претенции представи пред съда дружеството, чийто принципал е здравното ведомство. Едната бе за над 427 хил .лв. Тя според прокуратурата идва от щета, нанесена на дружеството, което е дарило на министерството 5 милиона дози ваксини „БЦЖ“, вместо да се сключи договор за продажба. Другата искова претенция е за над 110 хил. лв. Тя е дошла от бездействие на бившия министър, който не е упражнил достатъчно контрол, което е довело до производството на ваксина „Тетадиф“. За него обаче не е имало разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата и тя не е могла да бъде реализирана на пазара. Третата претенция е за над 44 хил. лв. Към тях се прибавя и законна лихва.

Искът на здравното министерство е за над 325 хил .лв.

Дали съдът ще приеме исковете за основателни и ще задължи подсъдимите да ги платят, се решава при постановяване на присъда. А по това дело все още не е сигурно дали ще бъде даден ход по същество.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar