Премиерът съжалява, че някои политически опоненти реагират така, сякаш нещо лошо се е случило

Д окладът на ЕК за България е добра новина, но ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия.

Това коментира министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание пред журналисти по повод вчерашното предложение на Европейската комисия да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка за страната ни.

Според него за това, което е отчетено от ЕК, че е свършено добре, трябва да се положат още допълнителни усилия.

ЕК препоръчва: Пада мониторингът за България, за Румъния – не

Премиерът Борисов поздрави всички, които са работели усърдно и са направили така, че България да има добър доклад.

„И външно и вътрешно, и правосъдното министерство, а и към Станишев мога да изкажа благодарност, на комисар Тимерманс, на Жан-Клод Юнкер, и на всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България“.

Докладът е тук

Той съжалява, че някои политически опоненти реагират, че все едно нещо лошо се е случило.

„Те определиха решението на ЕК за отпадане на мониторинга и това било подарък за правителството. Казват България, не Борисов или правителството. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизма“, допълни министър-председателят.

Той посочи, че новината е хубава за България, но въпреки това съжалява за отделянето ни в случая с Румъния.

„Не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите и Балканите заедно, за да има просперитет в този регион. Отпадането на механизма е нещо добро. Но това трябва да ни амбицира още повече все ден всеки час да се борим са върховенството на закона, борбата с корупцията, контрабандната. Ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия“, каза още Борисов

Борисов пред „Гардиън“: Това е труден живот

По повод посещението на „Репортери без граници“ в България,

Борисов заяви, че не е било възможно да се срещне с тях. Причината е, че когато от организацията са били на посещение в страна ни, се е състоял Европейският съвет и той не е имал физическата възможност да се срещне с тях. Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от „Репортери без граници“.

Репортери без граници: Омразата към журналистите прерасна в насилие

Той счита, че единственото нещо, което може да направи държавата ни в тяхна подкрепа, както и в подкрепа на свободата на словото, е да не се оставя на частни фирми да правят разпространението на печата. Затова премиерът предлага на Министерския съвет „Български пощи“ ЕАД да извършват дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната.

„Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат“, добави Бойко Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи „Непубликувано“ и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е 🙂 @ АБОНИРАЙ СЕ Източник: БТА, БГНЕС, Фокус Бойко Борисов

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar