Футболният съдия Борислав Колев вече не е единствен обвиняем за липсващите 53 милиона лева от строителството на магистрала „Хемус“. Почти година след началото на разследването обвиняемите вече са 9-има.

Новите 8 са управители на фирми и според оперативните данни – подставени лица. Те ще отговарят пред съда предимно за пране на пари, но засега от прокуратурата отказват повече информация с аргумента, че разследването продължава.

„Потвърждавам, че има нови обвинения по делото „Хемус“, лаконично коментира пред „24 часа“ говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Осмината са били викани в ГДБОП, за да им се повдигнат обвиненията и евентуално, ако искат – да дадат обяснения или съответно да се възползват от правото си да мълчат. Разследващите полицаи са изпратили материалите на наблюдаващите прокурори, които дали съгласие. Процедурата е започнала в полицията, но на този етап не е ясно какви мерки са им били определени.

По думите на прокурор Петрова обвиненията са факт заради много добрата координация между ГДБОП и прокуратурата Само преди година двете институции воюваха помежду си заради делото.

Сред обвиняемите няма политици или крупни бизнесмени, научи „24 часа“.

Един от тях е мъж на име Георги Георгиев от Лом. Той „изплува“ още през декември миналата година покрай разпитите на Борислав Колев. Според разследващи Георгиев бил организатор на схемата.

Друг от обвиняемите е съгражданинът му Иван. Обвинения имат и Лиляна и Павел Божилови.

Те са на ръководни позиции във фирми, които са били част от верига – една компания получава пари за строежа на магистралата и ги прехвърляла на друга, като възлага изпълнението, сочат данни от разследването.

Павел Божилов и мъж на име Емил Кьосев бяха споменати преди година като хората, които са контактували с Борислав Колев и имат общо със схемата.

Божилов е собственик на много фирми. Една от тях е „Бул строй груп ИГ“ ЕООД, през която са минали милионите, отпуснати за лот 5 на „Хемус“.

Още миналата година в апелативния съд, където се гледаше мярката на Колев, стана ясно, че държавната „Автомагистрали“ ЕАД е превела 84 млн. лв. на „Водно строителство – Благоевград“ по инхаус процедура.

Това дружество обаче не е имало капацитет да изпълни строителните дейности. Затова наело свързаната с нея „Бул строй груп ИГ“ и превеждала парите по сметките, стана ясно тогава от определението на магистратите. Парите веднага били нареждани по сметки на 5-те дружества, за които е ясно, че са контролирани от Борислав Колев.

Собствениците и пълномощниците на 5-те фирми били подставени лица и след тегленето на парите са ги предали на футболния съдия, за което дават и показания.

В съда се разбра още, че банката, от чийто офис са теглени колосалните суми, била Интернешънъл асет банк.

Взимането на парите ставало винаги при едни и същи служители и с подготвени документи.

Някои от свидетелите били посочили и имената на собственика и управителя на „Бул строй груп ИГ“ Павел Божилов и Емил Кьосев, който до лятото на 2020 г. е бил в надзорния съвет на „Водно строителство – Благоевград“.

Борислав Колев от месеци е под домашен арест. Той беше задържан на 6 декември м. г., а три дни по-късно беше внесено искане за постоянен арест, като обаче му беше взета мярка „домашен арест“.

Втората съдебна инстанция го задържа. Колев пожела да говори пред прокурорите. Именно тогава започна и спорът между ГДБОП и държавното обвинение.

Имало среща, на която наблюдаващите прокурори устно били осведомени, че обвиняемият иска да дава обяснения по делото в присъствието на наблюдаващ прокурор. ГДБОП пък ги обвини, че не са искали да го разпитват.

В крайна сметка Колев беше доведен в Съдебната палата в София и в началото на разпита му дори присъства главният прокурор, за което настоя футболният съдия. Въпреки очакванията на мнозина обаче и на този разпит той не е споменал имена на политици, а говорил за неизвестни хора.

Година след разследването очевидно стоплените отношения между ГДБОП и прокуратурата потвърждават свидетелските му показания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar