117 служители заведоха иск в Тексас

Поставили ултиматум на персонала – имунизация или уволнение

Наличните препарати срещат скептицизъм

Група от 117 здравни работници в болница в Тексас заведоха дело в щатски съд срещу заповед на работодателя си за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на целия персонал, предаде Ройтерс, позовавайки се на статия във в. „Вашингтон пост“.

Служителите в Хюстънската методистка болница посочват в иска си, че изискването за задължителна имунизация нарушава Нюрнбергския кодекс. Това е комплекс от стандарти, създаден след Втората световна война, за да не се допускат експерименти върху хора без съгласието им.

Служителите се жалват още, че болницата им е отправила ултиматум – или ваксинация, или губят работата си, което пък нарушава щатския закон. И искат съдът да забрани лечебното заведение, което е сред най-големите клиники в света, да уволнява неваксинирани служители.

Вносителите на иска са служители не рецепцията в клиниката, техници, административни работници и сестрински персонал. Сред мотивите им да се противопоставят на имунизацията срещу коронавируса е, че наличните в момента ваксини не са достатъчно изследвани.

Съобщението за заведеното дело идва ден, след като Комисията по равни трудови възможности реши, че компаниите могат да задължават служителите им да са ваксинирани срещу COVID-19. Това решение пък идва на фона на спад в желанието за имунизация поради множество фактори, включително скептицизъм по отношение на самите ваксини.

Същевременно проучване показва, че мнозинството работодатели в САЩ са против изискването за задължителна ваксинация. Едва 9% от над 700 работодатели са заявили, че обмислят подобна стъпка, сочи анкета на компанията Fisher Phillips.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar