„За последните 30 години липсва необходимата правна сигурност от гледна точка на действащите нормативни актове. С честите промени в законодателството, което урежда разглеждането и решаването на делата, не се създава съдебна практика“, заяви в Бургас доц.д-р Бойко Рашков, председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС).

Той бе основен лектор на квалификационен семинар за подготвителната фаза на наказателното производство, който събра в Бургаската съдебна палата съдии, прокурори, следователи, адвокати и разследващи полицаи от Апелативен район Бургас.

Събитието бе по инициатива на Централния съвет на Съюза на юристите в България и Дружеството на СЮБ – Бургас съвместно с Апелативен съд Бургас.

Председателят на Апелативния съд Деница Вълкова поздрави гостите и организаторите и благодари за възможността да бъдат дискутирани пред представители на всички юридически гилдии от апелативния район важните въпроси от НПК, свързани с организацията на наказателното производство преди влизане на делото в съдебна фаза.

Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов представи дейността на Съюза на юристите в България и комисията в самата организация, която се занимава с предложения за промени за законодателни актове.

Бойко Рашков разви тезата си около важния въпрос дали организацията на наказателното производството у нас е на такова ниво, че да гарантира разкриване на обективната истина по всяко конкретно дело.

По-късно дискусия се оформи около темата за практическите аспекти при разкриването на обективната истина и оценката на доказателствения материал в подготвителната фаза на наказателното производство.

Ефективността на разследването, образуването на досъдебното производство, неотложните дейности, ролята на поемните лица бяха част от останалите въпроси, засегнати по време на обсъжданията в залата. Доц. Рашков сподели и най-честите причини за постановяване на съдебни откази за прилагане на СРС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar