Един от случаите, които стават причина да се отнеме достъпът на Георги Гатев до класифицирана информация, е свързан с подслушване с цел контрол. Това коментира пред БиТиВи Бойко Рашков, председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Гатев, който беше заместник-председател на ведомството бе освободен от поста от парламента без дори да бъде изслушан.

Рашков обясни това в отговор на въпрос дали в бюрото има информация за подслушвания, които целят да бъде контролиран обектът на подслушването.

Той определи като пълна манипулация на общественото мнение обвиненията към Гатев. Обясни, че трите случая, за които Гатев е обвинен, че е съдействал на потърпевши, са за трима магистрати, които вече са били информирани, че са подслушвани, когато са се обърнали към бюрото. Това е било записано в обвинителните актове, които са получили. И тримата са искали да се установи законността на подслушването. По случая, който в крайна сметка е в основата на отнетия достъп на Гатев, в бюрото направили всичко възможно да навлязат в детайли по казуса, за да изяснят законността. Платихме за тази внимателност с отнемане допуска на Гатев, каза Рашков.

След уволнението Рашков забелязал у колегите си промяна в поведението им по време на обсъждания в бюрото и дори на едно от заседанията ги попитал дали това е в резултат на политическо влияние от страна на партиите, които са ги предложили за постовете им. „Разбира се, не получих отговор“, посочи Рашков. Обсъжданият на това заседание въпрос бил за отказите на съдии да издават разрешения за подслушване, когато се нарушава законът. Обясни, че в тези случаи се налагало съдиите да пишат пространни мотиви а отказите си.

Най-голям е броят на подслушванията над престъпни групи, посочи в отговор на въпрос Рашков и отбеляза, че няма почти никаква активност по линия на корупцията. Те са толкова минимален процент, а се създаде специален антикорупционен орган, напомни Рашков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar