„Дневник“ публикува с малки съкращения разговора с вътрешния минисгър и вицепремиер Бойко Рашков, проведен във вторник по обяд. Целото интервю можете да чуете във видеото.

Последното най-ново твърдение за вашата работа е, че сте наредили да се влезе в ГДБОП и прокуратурата и оттам се изнася класифицирана информация?

– Лъжа. В ГДБОП посещение от никой орган няма. .Що се касае до Специализираната прокуратура, там ДАНС по реда на Закона за защита на класифицираната информация и по реда на така наречения пряк конрол, каквито правомощия и функции има тази държавна агенция, извършва проверка на класифицирани материали. И за никакво изнасяне на документи и дума не може да сгава. Имам обяснение за тези твърдения – създаване на смут чрез най-обикновени лъжи. Съжалявам.

В момента се извършват няколко пповерки за използването на СРС. А прокуратурата излезе с официално изявление в петък, че е образувала досъдебно производство и не е усгаовено незаконно подслушване на лица, свързани с поитическия процес и с последните избори. На какъв етап е проверката, която вие разпоредихте?

– Проверка съм разпоредил в онези служби в системата на МВР, които използват СРС. Тази проверка протича в момента и не е приключила. Докато не протече, не можем да кажем какъв ще е резултатът. Що се отнася до другите институции, например прокуратурата, тя твърди, че е извършила проверка. Но не ми е известно тук, в МВР, прокуратурата да е проверявала

В изявлението на прокуратурата се казва, че са разпитани 11 свидетели и е била изискана информация от ГДБОП, от „Вътрешва сигурност“ на МВР и от ДАНС. Каква информация е подадена от МВР?

– След като не е завършена нашата проверка, не виждам какво са дали на прокуратурата. Това ми прилича на самопроверката, която са извършили в ДАНС още миалия месец. На такава самопроверка изобщо не може да й се има вяра. Защото аз имам доста богати впечатления от дейността на тази агенция от близкото минало, където поголовно се погазваше законът във връзка със специалните разузнавателни средства. И тя се самопроверява! Кой разумен гражданин ще повярва, че ще бъде извършена обективна проверка!

И Бюрото за контрол на СРС също извършва проверка, но тя не е приключила, така отговориха на „Дневник“ оттам в понеделник?

– Още повече не вярвам на Бюрото за контрол на СРС. Там пък има и човек, който е сред хората, обявени за корумпирани от съотвените власти на САЩ. И който веднага излезе в отпуск – тази зараза, отпускарската, обхваща всички, които са доста близки до бившите управляващи. Нямам представа с каква методика Бюрото е изършвало проверките където и да било другаде. Ние не бързаме с нашата проверка, тя е сложна и обхваща голям обем материали и дела в Минисгерството на вътрешните работи, Когато бъдем готови, тогава ще кажем какъв е резултатът. Как толкова бързо установиха, че не е имало подслушване?

Че не е имало незаконно подслушване, това твърди че е установила прокуратурата….

– Не знам как тя установи, че няма незаконно подслушвани, като единственият орган, който може да каже гова, е Бюрото за контрол на СРС. Впечатление направи едно изявление – пак на говорителя на главния прокурор, че прокуратурата разпоредила на Бюрото да извърши проверка. Някой явно не познава Закона за СРС или още не е осъзнал факта, че това бюро е независим орган, който да осъществява външен контрол върху ппилагането на СРС, в контекста на осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу България от 2007 – 2008 г. И много ме учудва, че прокуратурата 13 години по-късно все още не е научила, че този орган за външен контрол не й е подчинен, ерго – прокуратурата не може да отправя разпореждания до един независим държавен орган, който се отчита само на българския парламент.

Що се онася до проверката от Бюрото, ще повторя – не знам каква методика е използвана и докъде се е разпростряла. Не съм чул в коя институция са вършили проверка.

От Бюрото казват само че продължават проверката…

– А как прокуратурата я извърши и приключи? Повтарям – прокуратурата прави политическа услуга на ГЕРБ.

Връщам ви на изявлението на прокуратурата – в него има прдупрежждение, че НК предвижда наказание за разпорстраняване на класифицирана информация придобита от СРС, очевидно предупреждунието е към граждански лица, които по телевизията показват документи, че са подслушвани. По какъв начин вие, като ръковоигел на МВР , ще отговорите на обществения интерес да се знае истината, след като ще попаднете под ударите на закона?

– Ние няма да изнесем информация за конкретни лица, които са били наблюдавани или щонтролирани със специални разузнавателни средства. Онова, което можем максимално да направим, е да уведомим обществото, ако действително са използвани СРС по отношение на политици и протестиращи граждани.

Има ли нещо, което не се забелязва от обществото, а би могло?;

– Нещо много важно не се забелязва. Нашето общество не знае, че в ДАНС и в МВР има служби, които се занимават с онези граждани, които има опасност да извършват терористични действия. Моята информация е, че оези граждани, които през миналата година са протестирали в големите градове на България, една част, ако не всички, са наблюдавани именно по линия на терора. Това е едно от основанията – така ми обясниха, за искането на разрешения за прилагането на СРС. И имах възможност днес при представянето на новия дирекгор на полицията да кажа на колегите служители в Националната полииця, че аз, като свободен гражданин, заедно с мои близки и приятели, също сме били на площадите. Значи ли това, че аз като протестиращ в нашата страна, съм представител на някаква терористична организация! И от тази гледна точка се питам: Ако лица, участвали в протестите, са били третирани като терористи у нас и на това основание съдът е разрешил ппилагане спрямо тези свободни граждани на СРС, аз твърдя, че техните основни права и свободи по конституция са потъпкани. И оттук следва въпросът: кой грябва да даде обяснение и кой е заплашен от наказателна отговорност? Онзи, който без фактически осования е разрешил да се нарушават основни права на човека у нас, вклрючително по искане на прокуратурата, или онзи, който се противопоставя на такава дейност и иска да покаже истината за този период. Има ли значение този въпрос? Под похлупака на държавната тайна никой няма право да крие престъпления, ако такива са извършени.

Освен това има един член 205 от Наказателно-процесуалния кодекс, който създава задължение за гражданите, а също и за длъжностните лица, когато придобият информация за извършени престъпления, да съобщават това. Как ще обясни прокуратурата тази колизия – от една страна засължение за съобщаване, от друга – безапелационното предупреждение на прокуратурата, че който съобщи, ще попадне под ударите на закона.

Е, прокуратурата има предвид задължение да се съобщава само на тях, не по телевизията…

– За да могат да скрият, дори да се натъкнат на данни за престъпление ли? Забележете: когато бях председател на Бюрото за контрол на СРС уведомих главния прокурор Цацаров за десетки случаи на нарушения на закона, които граничеха с престъпления. И прокуратурата тогава, по собствени субективни причини реши да изготви обвинителен акт единствено срещу Владимира Янева, председател тогава на Софийски градски съд. И питам аз същата тази прокуратура: по какъв критерий тя беше изправена на съд, а някои от нейните заместници, които имаха като брой дори повече нарушения от нея, не отидоха на съд. Това е въпрос към Цацаров. Многократно съм казвал, че той има двоен стандарт като юрист. Което е недопустимо.

Въпросът за отнетия ви допуск до класифицирана информация потъна неизяснен – уволненият заместник-началник на ДАНС каза, че санкцията е заради изнасяне от вас на класифицирана информация, обяснете?

– Колкото знаете вие, толкова и аз. Не съм изнасял класифицирана информация нито когато съм бил председател на Бюрото за контрол на СРС, нито по-късно. Когато някой го твърди, това означава, че ме обвинява в извършване на престъпление. Ще го кажа още веднъж, че ще поискам съдът да се произнесе по този въпрос, това няма да го оставя така. И тъй като всичко става тайно и секретно в тази служба, която очевидно фубрикува компромати, аз не изключвам възможността те наисгина да изфабрикуват подобно нещо. Както са способни да тъпчат законите, така са готови и да фабрикуват компромати.

Тоест ще го дадете на съд?

– Да, ще сезирам българския съд. Да се види има ли такъв факт. Защото – повтарям, колкото вие знаете, толкова и аз знам защо е отнет допуск до класифицирана информация в момент, когато изобщо не ми е бил необходим..

От целия ни разговор и от изявленията на прокуратурата разбирам, че конкретни казуси не могат да се изнасят след прикючване на проверките. Така обществото никога няма да научи с какви мотиви ДАНС е поискала разрешение да подслушва бившия началник на ВВС ген. Стойков покрай който бе прихванат президентът, няма да научи кой съд е дал разрешението, кой служител на ДАНС вместо да унищожи записа на президента, който няма общо с делото на ген. Стойков, го изпраща на прокуратурата, и кой конкретен наблюдаващ прокурор разпорежда да се разпространи въпреки ясния текст в НК, че това е престъпление?

– Не съм убеден, че нищо няма да се научи. Въпросът с президента стои на дневен ред. Много се надявам, когато се формира следващият парламент, съответната парламентарна комииия, която ще наблядава използването на специалните разузнавателни средства и дейността на службите за обществен ред и сигурност, истински да ги наблюдава и контролира, а не както онази комисия, която про форма съществуваше в предходния парламент. Тогава тези въпроси би трябвало да се поставят на дневен ред. И да се види – дали някой е нарушил закона или не го е нарушил. И то с оглед такива неща вбъдеще да не се случват.

Но това може да каже само прокуратурата…

– В момента прокуратурата играе роля на едно скривалище на подобни нарушения, тъй като в прокуратурата няма кой да извърши проверка. Тя крие тези неща, за които вие ме питате. Аз не мога да ви кажа в момента дали материали, свързани с прилагането на СРС в предизбориня период и по време на протестите, дали не са изискани всички тези материали в прокуратурата, която у нас, повтарям, няма кой да провери. В момента тя играе политическа роля, опитва се да се намеси в политическия живот, образува дела срещу конкретни изявени личности и по този начин ги принуждава да не предприемат или да предприемат определени действия. И същевременно да дават прокурорски шанс на бившите управяващи.

Попитах неслучайно за делото на ген. Стойков, за което прокуратурата отдавна мълчи, защото хората си казват – щом беше възможно да чуем гласа на президента в СРС и все едно нищо не се е случило, защо да не е възможно за други, за всеки от нас в тази наша държава? Ще се променят ли нещата?

– – Без промени в прокуратурата ще останем съшото общество, каквото сме в момента. Ето в такъв вакуумен момент, когато няма парламентарна власт, която да упражнява парламентарен контрол, и без промени в законите и конституцията, касаещи правомощията на прокуратурата, ние ще останем същата прокурорска държава – държава на Гешев, който да прави акквото си иска с когото си пожелае.

Какво е положението с подгоговката за предотвратяване търговията с гласове на изборите?

– Ръководният състав е подменен, в края на месеца ще направим национално съвещание изцяло посветено на изборите, за да можем да определим задачите в последната десетдневка преди вота. Имаме достатъчно информация на този етап за лица, които се подготвят вече, бих казал, да купуват вот. Ще насочим внимание главно ъкм оперативните служби да долавят своевременно сигталите, за да се вземат адекватни мерки. Друг е въпросът дали ще получим адекватно съдействие от прокуратурата, защото за да се образува едно досъдебно производство за политическо престъпление, каквото е купуването на гласове, решаваща е ролята на прокуратурата.

Чувствате ли се уверен, че ще се справите – не само във връзка с изборите, въобще че ще успеете?

– Чувствам се уверен, че ще можем да използваме цялата сила на държавата, по-конкретно на МВР, за да въздействаме срещу тези негативни процеси у нас, които с всяка изминала година когато се провеждат избори, се задълбочават. Подобни прояви са свързани с някои политически партии. Ние като ведомство сме длъжни да противодействаме на престъпните прояви, но българските граждани не бива да забравят, че не Министерството на вътрешните работи създава предпоставките за нарушаване на политическите права на гражданите. Други са онези, които ги създават.

– –

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar