„Несериозно е да съм оставял милиони в кабинета му и той да не ги е вземал“. Така, укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков коментира в неделя по-ранното изказване на бившия финансов министър Владислав Горанов, че никога не е взимал пари от хазартния бос.

Още през юни 2020 г. Васил Божков публикува във фейсбук извлечения от банковата си сметка, които показват „изтеглените над 67 млн. лв. в брой (след платени данъци)“.

„Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица само за последните 3 години“, написа тогава той.

Божков: Несериозно е

„Влади Горанов пак изпълзя, за да обяснява кое е несериозно. Несериозно е финансов министър да не знае за изменение на данъчни закони. Несериозно е години да утвърждава със собствения си подпис таксите, които компаниите ми са плащали и да не знае. Несериозно е да съм оставял милиони в кабинета му и той да не ги е взимал. Фактите са ясни, доказателствата също, има и свидетели. Органите, които решават са други“, написа в неделя във Фейсбук Васил Божков.

По-рано в ефира на Нова тв Владислав Горанов бившият финансов министър за пореден път заяви, че не е получавал пари от Васил Божков, не са му били и предлагани.

На директен въпрос помогнато ли е на Божков да спести 700 милиона от държавата с невнесени данъци и такси от хазарт, Горанов отговори, че няма целенасочено поправяне на закони.

„Твърдението, че някой целенасочено е променил закона в негова полза е неправилно. Друг е въпросът, че държавата се е провалила и то в продължение на няколко години. От Комисията по хазарта разбрах, че през 2014 г. стартират по определен начин работата и това продължава, докато не получихме сигнал от неговия партньор (на Божков -б.а.). Тази комисия е от представители на различни институции: МВР, ДАНС, Министерство на правосъдието, колективен орган е и за съжаление Министерството на финансите не се явява горестоящ административен орган, няма възможност да я контролира и да променя решенията. В годините са се сменили трима ръководители и десетки членове – това е провал, който дълго време ще се разследва и ще се доказва чия е вината“, каза бившият министър.

Във връзка с казуса по откраднатия автомобил бившият министър беше категоричен, че става въпрос за манипулация.

„Колата не е моя, аз съм ползвател на лизинг. Тя не е открадната, обявена е за общодържавно издирване. Експертизите показаха, че автомобилът не е манипулиран“, обясни той.

Горанов каза още, че отдавна не се е виждал с Делян Пеевски. Бившият финансов министър имал предложения за връщане в политиката от ГЕРБ, но не смятал да ги реализира.

На въпрос дали знае коя е Мата Хари, която е направила снимките в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, той отговори, че няма никаква представа и допусна, че снимките може да са колаж. От самия Борисов знаел, че с тази история „мафията го била сготвила“.

Ирационални очаквания

Ирационални са очакванията на премиера да ме задържат заради някакви твърдения в Google, заяви още Владислав Горанов във връзка със списъците, които премиерът Кирил Петков даде на главния прокурор Иван Гешев за проверка. В тях стана ясно, че фигурират депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и др.

„В България отдавна се провежда социален експеримент с неясни последици. Част от този експеримент е и вчерашното изявление на виден политик, който по силата на демократичния избор е министър-председател. Веднага след скандала с невнесените данъци от страна на фирми, които се свързват с Васил Божков, прокуратурата проведе няколко разпита с мен. Така че в този смисъл институцията си е свършила работата. Ако Кирил Петков очаква да ме задържат за 24 часа или 72 часа, заради твърдения това е ирационално“, каза Горанов пред Нова тв.

Той дори посочи, че също е направил проучване в Google и въз основа на него е донесъл данни за извършени престъпления от Асен Василев и Кирил Петков.

„Не е сериозно един централен държавен орган на изпълнителната власт, каквото по съдържание трябва да бъде министър-председателя на тази държава, да борави с Google. Обидно е за всеки български гражданин, ако българският министър-председател с всичките милиарди, които харчим за служби е готов да изготвя списъци от Google“, каза още Горанов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar