Гражданско сдружение БОЕЦ е внесло жалба във Върховния административен съд, с която оспорва решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да откаже като недопустимо искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

От сдружението подробно обясняват в жалбата защо смятат, че имат правен интерес да оспорват решението на ВСС, и подчертават, че, от една страна, то е от обществен характер, а от друга, засяга лично и членовете на сдружението като граждани на обществото, както и семействата им.

БОЕЦ подчертават, че „лицето, заемащо длъжността главен прокурор, не отговаря на очакванията на гражданите, с делата си не е доказало, че е способно да изпълнява правомощията на длъжността, допуснало е тежки и системни нарушения на служебните си задължения, нещо повече – има достатъчно основания да се предполага, че е извършило и допуснало деяния, които би могло да се квалифицират като престъпления“.

Освен това се посочва и че в процедурата по разглеждане на искането, която бе публична и бе излъчвана на живо на сайта на ВСС на 22 юли, членовете на пленума са взели решението да отхвърлят като недопустимо искането на министъра, но според БОЕЦ липсват каквито и да е мотиви.

„Не е посочено фактическото основание за това решение, нито дори правното основание. Това според нас прави постановения акт не просто за незаконосъобразен, а дори нищожен“, пишат от БОЕЦ в жалбата до Върховния административен съд и посочват, че на практика от всички дебати не е станало ясно на какво основание се приема искането на министъра за недопустимо.

„Мотивите към решението – изказванията на всички членове на ВСС, са противоречиви, неясни, объркани до степен на невъзможност да се разбере какви в действителност са те. Различните виждания за недопустимостта на внесеното искане са взаимно изключващи се. Това прави и обжалваното решение нищожно“, допълват от БОЕЦ.

Те прилагат като доказателство и над 8000 подписа, които са събрали, в подкрепа искането на министъра на правосъдието и сигнал до ВСС.

От ВАС потвърдиха пред „Дневник“, че жалбата е входирана, но все още не е разпределена. По нея трябва да се произнесе 3-членен състав. Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов има право да обжалва решението в срок до 2 месеца, но към момента той намекна, че няма смисъл да го прави и обсъждането на въпроса е изпълнило своето предназначение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar