Управата на БНБ, начело с Димитър Радев, по неясни причини не сменя зам.-председателката на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Нели Кордовска, въпреки че мандатът й изтече на 4 февруари. Тя стана известна с това, че като шеф на „Банков надзор“ в БНБ изтегли спестяванията си от КТБ вечерта на 19 юни 2014 г. – часове преди затварянето на 20 юни на фалиралата впоследствие банка. По същото време ръководството на БНБ призоваваше публично гражданите да не се поддават на паниката и да не теглят спестяванията си от банката.

В началото на 2015 г. Кордовска бе наградена с нова важна позиция – зам.-председател на ФГВБ. Това е институцията, която надзирава несъстоятелността на КТБ, включително действията на синдиците и разпродаването на остатъците от разграбената банка, а също и изплаща гарантираните влогове на гражданите при фалит на банка.

През май 2015 г. шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова разкри, че Нели Кордовска е служителят, разрешавал от името на ФГВБ да бъдат променени условията по договорите за преференциални депозити в обявената в несъстоятелност КТБ. Така собствениците на влоговете са получили обезщетения от фонда до 100 хил. евро, въпреки че по закон привилегированите влогове не са гарантирани.

Новата управа на БНБ, начело с Димитър Радев, не пожела да смени Кордовска, която изкара пълния си мандат, а на всичкото отгоре продължава да работи във фонда и след изтичането му. В сряда правителството, което назначава председателя на фонда, избра без никакви мотиви начело на институцията да застане адв. Матей Матев, за когото източници на „Mедиапул“ сочат, че е близък до синдиците на КТБ, които сега ще трябва да надзирава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar