След тричасово заседание Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно мандата на кмета на Благоевград Румен Томов, който продължи малко повече от шест месеца, предаде БНР.

Припомняме, преди четири месеца комисията заседава по същия въпрос, но отказа да отстрани кмета. На 16 април тричленен състав на Върховния административен съд постанови, че пълномощията на Томов трябва да бъдат прекратени, тъй като не е заличил навреме едноличната си фирма от Търговския регистър – той е предприел действия за това, но извън законовия срок, който започна да тече от 4 ноември 2019 г. ВАС определи като необоснован отказа на ОИК, да отстрани Томов.

Извънредното заседание на комисията беше свикано в рамките на определения законов срок след решението на съда.

Очакваше се днес членовете на ОИК да заседават само по окончателното решение на върховните съдии.

Междувременно от името на кмета Румен Томов беше внесена молба решението на местния административен орган да бъде отложено заради правни неясноти. Според адвоката на Томов, решението на ВАС не е пълно, а междувременно Конституционният съд е сезиран от друг състав на ВАС с искане законовите тексове, даващи основание за предсрочно прекратяване пълномощията на избрани кметове, да бъдат обявени за противоконституционни.

След тричасови тежки дебати, прекъсвани неколкократно с почивки, молбата на кмета Томов беше определена като несъотносима към единствената точка в дневния ред на извънредното заседание.

За това гласуваха 9 от общо 13 членове на ОИК. Толкова бяха и гласовете, с които в 21:03 ч. правомощията на Румен Томов бяха прекратени предсрочно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar