Българският институт за правни инициативи (БИПИ), който наблюдава изборните процедури в съдебната система от 2011 година, изпрати до Висшия съдебен съвет 17 въпроса към единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев. Преди изслушването му на 24 октомври към него поставиха въпроси и от Българския хелзинкски комитет.

От неправителствената организация цитират засегнатата от самия Гешев в концепцията му тема за справедливостта в качеството ѝ на „продукт“, очакван от българските граждани и го питат дали „смята, че понякога в общественото пространство границите между „справедливост“ и „възмездие“ се размиват и трябва ли прокуратурата винаги да отговаря на обществените очаквания за справедливост“.

„Мисли ли, че прокуратурата демонстрира „прокурорски активизъм“ и какви могат да са последствията за върховенството на правото и обществото от такова поведение?“, „Как могат да се надмогнат нездравословните взаимоотношения между представители на изпълнителната власт и прокуратурата, особено в малки населени места?“ и „Определя ли се като политически независим“, питат Иван Гешев от Българския институт за правни инициативи. Както и с кое от делата, по които е работил, се гордее най-много и смята ли да продължи да влиза в съдебната зала, ако бъде избран за следващ обвинител номер едно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar