Бившият зам.-кмет на столичния район „Младост“ Биляна Петрова е подала иск в Страсбург за условията в ареста и за нарушените й права при задържането, обяви самата тя в ефира на Би Ти Ви.

„Това ми е изключително неприятно, защото отново ще се налага данъкоплатеца да плаща грешки на властимащите, на които не им пука“, коментира Петрова.

Тя бе осъдена на първа инстанция с бившия кмет Десислава Иванчева и посредника Петко Дюлгеров по делото за поискан подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. По думите й, в мотивите на специализирания съд на няколко места се казва, че Ваклин лъже.

„На страница 127 пише, че е обезпокоителен фактът, че Ваклин не си спомня с кого е говорил за тези 15 000 лева. Пише, че Ваклин е говорил различни неща от свидетеля от ДАНС“, отбеляза Петрова и цитира част от записите, направени със специални разузнавателни средства.

Повечето от разговорите са между Ваклин и Дюлгеров, а според Петрова има укрити разговори, които не са приложени към делото. „Това е съмнително, защото се укриват само неща, които са в наша полза“, смята Петрова.

Тя обясни, че специализираният съд е изпратил имейл до 131 лица и медии с пълните мотиви за присъдата, а това, според нея, нарушава няколко закона.

„Там са нашите лични данни и тези на свидетелите. Така се нарушава закона и за адвокатурата. Пуснала съм жалба до институциите, защото самият съд толкова грубо погазва всички закони, че аз се питам в каква държава живеем“, каза Биляна Петрова.

Според нея присъдата на първа инстанция е прекалено строга и „дори за убийство не дават толкова“. Самата Петрова бе осъдена на 15 г. затвор, 15 000 лв. глоба и конфискация на част от имуществото. Тя е на мнение, че целта на акцията и присъдата е „да се отстрани кметът на гражданите“ от „Младост“.

„Няма начин тези неща да не се отразят на психиката ми“, каза Петрова, която отбеляза, че се радва, че в момента е вкъщи при семейството си, макар и под домашен арест.

„Моето помагачество не е нито ясно, нито доказано. Всичко е съшито с бели конци и с адвокатите ми ще се борим да го докажем на втора инстанция“, категорична е Биляна Петрова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar