Идеята на премиера Бойко Борисов и ДАНС агенцията да може да вкарва свои агенти на прикритие в министерства и други институции, както и във фирми и фондации, без изобщо да уведомява техните ръководства, предизвика критиките на бизнеса. „Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнес климата у нас“, коментира пред Нова тв Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал. Според проекта за промени в Правилника за прилагане на закона за ДАНС служители на агенцията ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и др. Ще могат да се вербуват и хора, които вече са на щат в съответните фирми или ведомства. Тъй като става дума за правилник, той ще бъде одобрен само с постановление на Министерския съвет.

Велев обясни, че дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори. „Във всеки период има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие“, коментира пък бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, според когото проблеми няма.

В момента, за да може да се вкара служител на агенцията на прикритие, е абсолютно задължително уведомяването и съгласието на ръководството на фирма или пък на ведомство. Става дума за използването на агент на самата ДАНС, който се назначава като служител в съответното министерство или търговско дружество. Целта е да няма безконтролна намеса в работата на министерство или фирма, както и агенти на различни структури да не се разработват взаимно, без да знаят.

МОТИВИ

Оправданието на ДАНС за исканата пълна конспирация е „динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност“. Според мотивите проблем за ДАНС пораждал и кръгът от структури, откъдето могат да се подбират хора. Затова погледът й е насочен към свободните професии – адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и много други, които в момента са извън обхвата й. Всичко това може да породи проблеми и дори скандали, като се има предвид, че много от тези професии са обвързани с пазенето на някаква професионална тайна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar