Бизнесменът Стоян Комитов е осъден окончателно за предложен подкуп на служители в „Напоителни системи“, за да приемат строителни обекти, на които не е била извършена никаква работа. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд. Освен него подсъдим беше бившият изпълнителен директор на държавното дружество Ивайло Първанов, но делото срещу него е било прекратено, защото е починал.

Комитов е осъден на 2 г. и 6 месеца условно с изпитателен срок от 4 г. На 14 юни 2016 г. той е предложил по 2 хил. лв. на трима от подчинените на Първанов, за да подпишат протоколи за строително-монтажни работи на обектите „Варвара-1“, „Бент Лесичево“ и „Гелеменово“.

Починалият Ивайло Първанов пък наредил на шефката на клон „Тополница“ Теодора Спасова да подпише договори за 148 хил. лв. с три посочени от него фирми и да се направят така, че да няма обществени поръчки.

Те били сключени, но работата така и не започнала. Теодора Спасова обиколила обектите и подписала протокол, според който въпреки авансово изплатените пари, са извършени само 20% от дейностите, и то некачествено. Договорите са с три фирми, които формално нямат нищо общо със Стоян Комитов.

През април 2016 г. Ивайло Първанов се обадил на Спасова и се поинтересувал дали парите на трите фирми са изплатени. Натискът продължил. Шефът на едно от дружествата ѝ обяснил, отново по телефона, че е имал предварителна уговорка с Ивайло Първанов да не се извършват строителни дейности на обектите, а само да се подпишат документи, за да бъде платено. Обяснил, че е правил услуги на Първанов и по този начин двамата си „изравняват сметките“. Веднага след това приемателната комисия изпратила доклад до Теодора Спасова за некачественот оизпълненине на дейностите. Същата вечер шефът й в София Ивайло Първанов ѝ звънал и поискал обяснения защо протоколите не са подписани.

Заповядал ѝ да убеди членовете на комисията да го направи. След като и това не се случило, в кабинета на Теодора Спасова се появил Стоян Комитов. Тогава той предложил да даде по 2 хил. лв. на хората, от които зависи протоколите да бъдат подписани и парите преведени, въпреки че работата не била изпълнена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar