[email protected]

Делото обаче беше отложено, защитата му откри недостатък в обвинителния акт

Бизнесменът от Ардино Аднан Юсеинов, обвинен в смъртта на двама души край Пловдив при шофиране със 160 км/час, е готов да признае вината си. Това заяви защитата му по време на разпоредителното заседание. Обвинението срещу Юсеинов е за престъпление по непредпазливост и процедурата на съкратеното съдебно следствие с признаването на фактите, както са описани от прокурора, му гарантира намаляване на наказанието с една трета.

Катастрофата е от вечерта на 12 декември м. г., когато Аднан Юсеинов пътувал към Пловдив. Платнотото край Садово било мокро, защото валял дъжд, а той шофирал с много висока скорост. В един момент загубил контрол над БМВ-то си и навлязъл в насрещното. Блъснал първо лек автомобил „Киа“, който се завъртял и спрял, и хората вътре не са пострадали. След това обаче БМВ-то се ударило челно и в идващото насреща такси и на място загинали водачът Сурай Расим, на 31 г., и 33-годишният пътник Салиф Тефик. Юсеинов също беше тежко ранен и беше дълго време в болница. В кръвта му не са открити следи от алкохол и наркотици.

Първият опит за старт на процеса беше направен на 18 септември, но делото беше върнато на прокуратурата заради посочени от адвокатите на Юсеинов нарушения. Един от защитниците му – Кирил Николов, откри недостатък и в коригирания обвинителен акт. „Прокурорът е посочил, че обвиняемият в един момент е отклонил вниманието си, което сочи на непредпразливост. На друго място в акта обаче пише, че е нарушил забраната да се движи в насрещната лента, освен при заобикаляне и изправарване, а това може да се направи само умишлено“, изтъкна Николов. Този път обаче съдът не намери това за процесуално нарушение и отказа да прати обвинението на поправка отново. Определението за това подлежи на обжалване, затова и беше насрочена нова дата за делото – 18 януари догодина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar