– Съдът даде на Веска Хаджиева от пловдивското с. Труд 9 г. затвор за умишлено убийство

– Бракът ѝ с Костадин се разпаднал след смъртта на единственото им дете, но тя останала при него въпреки тормоза

„Съпругът ми Костадин ме пребиваше по всяко време и за всичко. Веднъж ми удари шамар, след като го поздравих с „добър вечер“. Изгони ме от семейната спалня и започна да вкарва там любовницата си, а впоследствие ѝ приписа къщата.“

Това разказа в окръжния съд в Пловдив 67-годишната бивша счетоводителка Веска Хаджиева. Наскоро тя получи 9 г. лишаване от свобода за умишлено убийство. По време на делото станаха достояние грозни сцени от брачния им живот.

Разривът в семейството настъпил след смъртта на единствения им син през 2014 г. Костадин, който след пенсионирането си работел като шофьор доставчик, се отдал на разпивки с приятели. С Веска заживели в отделни стаи в къщата им в пловдивското село Труд, имали отделни домакинства. А скандалите с бой били ежедневни.

Близките на Веска подозирали, че синините по нея са от домашно насилие, но самата тя отричала. Казвала, че паднала или се е ударила в нещо. Въпреки тормоза

и през ум не ѝ

минавало да се

раздели с бияча

„Обичахме се. Беше баща на сина ми. Никой в рода ми не се е развеждал“, обясни Хаджиева на процеса. Когато преди няколко години се разболяла от рак на хранопровода, мъжът ѝ нито веднъж не я посетил в болницата.

„Не я искам да се прибира вкъщи“, казал той на племенницата ѝ Атанаска. По тази причина Веска отишла при нея след изписването си и се възстановявала там. После пак се върнала при Костадин. Стискала зъби и търпяла обидите и шамарите.

Една вечер любовницата му я спряла на стълбите и ѝ заявила, че трябва да се изнесе, защото къщата вече е нейна. Веска не повярвала, впоследствие се убедила, че е така, но продължила да живее в имота. За да се разсейва от мъката по сина и огорчението от съпруга, ходела да помага в счетоводството на пловдивски месокомбинат.

На 13 януари 2018 г. се случило непоправимото. Хаджиева установила, че ключовете ѝ ги няма. Попитала мъжа си знае ли къде са.

„Не съм ги виждал, търси си ги сама“, троснал се той. По-късно пристигнали негови приятели и седнали да се черпят. Пред тях Костадин споделил, че на следващия ден възнамерява да ходи в Пловдив на изследвания. След няколко часа изпратил гостите си и влязъл в банята да се къпе. Тъкмо се бил съблякъл гол, и Веска отишла при него отново да си търси ключовете. 73-годишният мъж заявил, че няма да ѝ ги даде и я напсувал. Хаджиева

твърди, че я

ударил с налъм

по главата

и с шамар по лицето.

„Нарани ме и по ръката, после посиня и се поду цялата“, обяснява тя. По думите ѝ двамата се сборичкали, при което огледалото в банята се строшило. Парченца стъкло се забили в крака на Костадин и го разкървавили.

Афектираните съпрузи паднали на земята и тогава Веска го стиснала за шията. Експертите и досега не могат да си обяснят как тази измъчена жена, която тежи само 48 кг, е успяла да задуши няколко пъти по-едрия си съпруг. Според тях годините унижения са натрупали в нея гняв към насилника, който буквално е изригнал като вулкан при поредния акт на агресия от негова страна.

„Исках само да се защитя. И през ум не ми е минало да го убивам“, кълнеше се в съда Хаджиева. Нейната версия е, че го е оставила жив и седнал на пода в банята. Дори ѝ казал да се маха. Легнала си и на другия ден отишла на работа, откъдето я извикали и задържали.

Според разследващите истината е друга. Жертвата е издъхнала от задушаване. Трупът бил открит на следващия ден от приятел на Костадин. Той му звънял по телефона, но след като никой не вдигнал, отишъл на място да провери. Човекът бил шокиран, когато видял Хаджиев чисто гол в банята. Пристигналият екип на „Бърза помощ“ установил, че е мъртъв.

Първоначално лекарите сметнали, че става въпрос за нещастен случай. Външни белези от насилие липсвали. Аутопсията обаче направила изненадващо разкритие – счупване на щитовидния хрущял.

„Подобна травма

не може да бъде

получена от

падане, а

единствено при

стискане на

шията. Смъртта е

мъчителна,

защото не настъпва веднага, а минути по-късно“, уточняват съдебни медици.

Тогава криминалистите се насочили към Веска, тя рухнала и признала. Утежняващо обстоятелство е, че се е опитвала да заличи следите от престъплението си – бърсала е кръвта с кърпа, която хвърлила в контейнер.

Именно тези действия на Хаджиева дадоха и основания на прокурора по делото Илияна Джубелиева да поиска за нея 15 г. затвор.

„Тя е имала възможност да напусне банята, но не го е направила. Въпреки че е била ударена, въпреки системния тормоз е можело да действа по друг начин, за да не се стигне до фаталния край“, посочи представителят на държавното обвинение.

Защитникът на Хаджиева – адвокат Орлин Търновалийски, обаче е категоричен, че в случая става въпрос не за умишлено убийство, а за превишаване на пределите на неизбежна отбрана.

„Всеки ден Хаджиева е получавала шамари за добро утро и добър ден. Чашата е преляла след поредната кавга, последвана от удар с налъм. Най-накрая се е защитила“, каза Търновалийски в пледоарията си. Според него не може да се твърди, че Веска е заличавала следите от престъплението. Тълкуванието му е, че е изпаднала в паника.

„Ако е искала да прикрие деянието, е можела като перфектна домакиня да избърше кръвта до капка, но не го е направила“, посочи защитникът. Той ще обжалва присъдата от 9 г. затвор на клиентката си. Самата обвиняема беше объркана и плачеше на всяко заседание.

Жителите на Труд смятат, че наказанието е прекалено тежко за Веска, която сама е била жертва на насилие от страна на съпруга си.

„Явно толкова я е тормозил, че ѝ е дошло до гуша. Когато пак ѝ е посегнал, у нея се е отприщила неподозирана сила“, коментират в с. Труд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar