Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата – това твърди бивш шеф на IT отдела на Софийския градски съд.

Пред БНТ Ташко Ташев разказва, че може да се следи работата на всеки един съдия.Ташев е бил шеф на IT отдела в Софийски градски съд повече от 13 години. Отстранен бе през 2015 г. и сега е потърсил връзка с телевизията, за да разкаже какви подводни камъни крие централизираната информационна система, част от която е и „случайното разпределение на делата“.

Според Ташев при инсталирането на новата система всички сървъри и компютри на съда са преформатирани. „И преинсталира нови софтуери на тях. Няма ли в тях специализиран софтуер, чрез който да се наблюдават от Хонолулу, дистанционно компютрите на СГС и в частност на съдиите – какви решения пишат те по делата, които са им разпределени“, разказва Ташев. Според него именно дистанционното наблюдение на работата на съдиите е по-големият проблем на системата.

„Наблюдаваме този съдия как пише решението, в чия полза. – Кой може да го наблюдава? – Ами, IT специалистът, на който му е казано да наблюдава дадено дело, защото има софтуери, който дори може да включи изключения компютър на съдията, да прегледат файловете, които той пише и да му го изключат“, казва още Ташев. Според него, така по определени дела, ако съдията пише решение, което не в желаната посока, се действа.

„Тогава може да има частен разговор между съответния ръководител и съдията и той да промени начина си на мислене“, допълва Ташев.
В края на 2015 г. той е изпратил сигнал за проблемите в системата до Министерския съвет. „Този Министерски съвет изпрати сигнала до Инспектората на ВСС и до този момент – 5 години – пълна тишина“, твърди Ташев. Той е категоричен, че сега ще изпрати сигнал и всички документи до прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar