Бившият председател на парламента Трайко Веляноски е осъден на 6 години и половина в затвора заради безредиците от 27 април 2017 г.

Събитията, станали известни като „кървавия четвъртък“ и взели за повод избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на законодателния орган, отвориха пътя за правителство на Зоран Заев след десетилетие фактическа доминация във властта на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски.

Осъдени са бившите министри Миле Янакиески (транспорт) и Спиро Ристовски (образование) на по 6 години и 3 месеца. Шест години лишаване от свобода е присъдата и на бившия директор на Агенцията за сигурност и контраразузнаване.

Обвинението към тях е в „терористично застрашаване на конституционния порядък и сигурността“. Според съда планът за застрашаване на конституционния порядък с насилствени действия е разработен заедно с „главния организатор“ Груевски, който обаче избяга в Унгария и не получи присъда.

„Цялата партийна структура“

Преди произнасянето на присъдата съдия Илия Тръпков, цитиран от македонски медии, е заявил, че „събитията от 27 април ще бъдат запомнени като безпрецедентни действия, които се развиваха пред очите на цяла Европа и целия свят“.

Атаката заради избора на Джафери бе последен опит да се спре формирането на ново мнозинство, което да не се води от ВМРО-ДПМНЕ.

Съдът смята и че през 2017 г. е „подготвен и въведен план с насилствени действия, които да предотвратят мирното предаване на властта към новото формирано парламентарно мнозинство“. Използвана в този процес е „цялата партийна структура“ на ВМРО-ДПМНЕ, включително за отстраняване на полицията от сградата в деня на събитията.

Част от включилите се в размириците бяха освободени заради спорен закон за амнистията отпреди две години и половина. Също по него бяха постановени и по-леки присъди за някои от включилите се в безредиците.

По-рано тази година бяха осъдени и участниците (а не организаторите) на протестите – 17 души, с комбинирани присъди от близо 200 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar