Бивш служител на Apple получи обвинение за кражби и измами, чрез които ИТ гигантът е ощетен с около 10 млн. долара, съобщава CBS. Заподозряна е 52-годишната Дирендра Прасад, която е получила общо пет обвинения.

Прасад е работила за Apple от декември 2008 г. до декември 2018 г. Тя е била един от служителите на компанията, които купуват части и компоненти за глобалната ѝ верига.

Според прокурор Стефани Хиндс, през годините Прасад е извършила „множество различни схеми, за да измами Apple“. В това влиза получаване на комисионни, отклоняване и кражба на части и фалшиви поръчки, карайки Apple да плаща за компоненти и услуги, които никога не е получила. Загубите за компанията са над 10 млн. долара.

Прасад е обвинена в измами с парични преводи, както и пране на пари и укриване на данъци. Тя е заподозряна и в уговорка с двама доставчици на Apple, които да помагат за изпирането на парите и допълнителни измами. Въпросните двама мъже – Робърт Гари и Дон Бейкър са получили отделни обвинения.

Американското правителство също е завело отделно дело срещу Прасад за нанесени щети, замразяване на активи и сметки, които са свързани с измамите. До момента вече са блокирани активи за 5 млн. долара. Прасад и Apple не са коментирали темата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar