Обезщетение от 16 000 лв. с лихва от още 4114 лв. да изплати Висшият съдебен съвет (ВСС) на бившия вече окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев. Това гласи окончателното решение на 3-членен състав (чети – ТУК!) на Върховния административен съд.

Така Ванчев спечели окончателно сагата по историята с несправедливото му временно отстраняване през юли 2013 г., взето с решение на ВСС. Става въпрос за историята, в която тогавашният административен ръководител на окръжното държавно обвинение бе натопен в скалъпената история с покупка на диплом.

По този случай Иван Ванчев бе отстранен за пореден път временно от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет по предложение на Главния по това време прокурор Сотир Цацаров. Впоследствие, след първото прекратяване на разследването срещу Ванчев, той спечели дело във ВАС и бе възстановен на длъжността.

Това лято ексмагистратът и настоящ адвокат осъди ВСС и на първа инстанция в Хасковския административен съд. Тогава обаче Темида даде обезщетение само от 600 лв. Въпреки дребната сума, кадровият орган на съдебната власт обжалва това решение. Същото стори и Ванчев

Така вчера в окончателното си произнасяне ВАС вдигна с 33 пъти сумата за ексокръжния прокурор. Жалбата на ВСС не бе подкрепена и от представителя на Върховната административна прокуратура.

„Неоснователно е касационното възражение на ВСС, че вредите са настъпили в резултат от медийните публикации. Следва да се отбележи, че обективното отразяване от страна на медиите на настъпило събитие не съставлява вредоносен фактор, тъй като не е незаконосъобразно. Същото е в резултат на настъпило обществено-значимо събитие – вземане на решението за отстраняване от длъжност на административния ръководител на Окръжна прокуратура-Хасково. Именно последното събитие – решението на ВСС, е вредоносният факт. Вреда от действия на медиите би настъпила, ако отразяването е било опозоряващо, без да е подплатено с действителни случки и събития и тогава би била търсена отговорност именно от конкретната медия“, пише в окончателното решение на ВАС. ​

„Обезщетението за неимуществени вреди е с компенсаторна функция. Ищецът е заемал длъжност, която предполага гарантиране на сигурност и спокойствие у обществото. Накърняването на доброто име и професионален авторитет, трудно могат да бъдат компенсирани парично, още по-малко със сума от 600 лева за период на изтърпяване на вредите – осем месеца. Душевни страдания, стресът, унижението на човешкото достойнство, психическите неудобства и отрицателните емоции следва да бъдат обезвъзмездени обективно и справедливо.
По изложените съображения настоящият съдебен състав на Върховния административен съд приема, че обезщетението за неимуществени вреди, при спазване изискванията на чл. 52 от ЗЗД, следва да бъде определено в размер на 16 000 лева, който размер е справедлив и относим към претърпените вреди от ищеца. Първоинстанционният съд е присъдил 600 лева, следователно с настоящото следва, следва да се присъдят допълнително още 15 400 лева, ведно със съответната законна лихва от датата на увреждането. Настоящият състав следва да присъди сума представляваща законна лихва върху така определения допълнителен размер на обезщетението от датата на увреждането до подаване на исковата молба.
С оглед на изложеното касационната жалба на ВСС се явява неоснователна и следва да бъде отхвърлена“, е отбелязано още в окончателните мотиви на върховните административни магистрати.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar