Гражданите са свободни да изразяват на улицата своето виждане. След здравната и икономическата криза, която се задава, влизаме в политическа криза. Какви са последиците от това, никой не може да предскаже. Очевидно има криза в доверието към институциите и конкретно към едно звено в съдебната власт – прокуратурата. Това зяви в ефира на БНТ бившият конситуционен съдия Румен Ненков.

„Прокуратурата има огромна власт. Тя има повече власт, отколкото всяка друга прокуратура в европейските прокуратури. Тя не само че е независима, тя е част от съдебната власт, а главният прокурор разполага с монопола да дава задължителни указания на всеки по-долен прокурор – така е написано в Конституцията. Международните институции са констатирали този проблем още преди десетина години“, заяви Ненков. Той посочи, че прокуратурата трябва да бъде независима от изпълнителната власт, но тя трябва да внушава балансираност, спокойствие и безпристрастност.

Бившият конституционен съдия допълни, че политическите партии винаги се интересуват от това кои ще са т. нар. „трима големи“ – главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. „Особено важна е фигурата на главния прокурор, защото ръководителите на съдилищата нямат такава власт над съдебните стаи, които разглеждат делата. Но това не е написано в Конституцията. Това е реалност. Тя се случва и в други държави, включително в такива с по-дълбока демократична традиция. Въпросът е, когато постигнеш един пост, как се държиш оттам насетне. Голяма услуга е да накараш прокуратурата да насочи жилото си към определен политик или към определено лице“, заяви той и посочи случая с бившия кмет на район „Младост“ в София Десислава Иванчева, която беше държана без нужда с белезници 8 часа на улицата. „Една жена, когато е окована на улицата и българската общественост беше излъгана, че огледът трябва да се направи на улицата“, заяви Ненков.

„Все пак сградата на президентството е един символ. Когато можеш да постигнеш нещо и без да се биеш в гърдите, да показваш мускули и да плашиш хората – това една груба грешка от страна на прокуратурата. За мен това пъчене, това предварително определяне кой е престъпник и кой не, е нарушение на презумпцията за невинност. В никакъв случай не трябва да се публикуват данни от закрито досъдебно производство. Хората не искт да знаят какво става в досъдебното производство“, заяви бившият конституционен съдия. „Да представяш само доказателства, които са в интерес на обвинението, а всички останали са подписали задължение, че не могат да издават, ти вече очевидно изразяваш пристраствност“, продължи той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar