Бившият командир на ЧВК „Вагнер“ Андрей Медведев, който потърси убежище в Норвегия, се призна за виновен по обвиненията в съпротива при арест след сбиване в бар и носене на въздушно оръжие.

Медведев се яви пред съда в Осло във вторник. Той отрече да е използвал насилие срещу полицаи, които му сложиха белезници пред кръчма в Осло през февруари, съобщи норвежката информационна агенция NTB.

„Той не е разбрал какво се случва и се е паникьосал, каза неговият защитник Бринюлф Риснес пред NTB. Смята, че не е ритал, а е плюл, защото го е боляло, когато са му сложили белезници.

Той вероятно ще получи кратка присъда, каза прокурорът Вегард Гертсен. Не стана ясно кога ще бъде произнесена присъдата.

Припомняме, че в началото на април Медведев беше задържан в Швеция. Руснакът пътувал с автобус от Норвегия за Швеция. Целта на пътуването му била да си купи по-евтино цигари.

Той е задържан, тъй като няма право на пребиваване в Швеция. Има възможност да живее само в Норвегия, но не е хванал автобуса за връщане.

Медведев твърдеше, че не е знаел, че не трябва да напуска Норвегия.

Той пристига в Норвегия в началото на годината, за да иска убежище. За норвежките власти обаче молбата за убежище на Медведев се превърна в деликатен дипломатически въпрос.

Правозащитна организация помоли Норвегия да прояви разбиране към ситуацията на 26-годишния бивш командир и се позовава на травматично детство, както и желанието да избяга от „Вагнер“.

Той заяви, че е готов да разкаже всичко, което знае за сенчестата частна военна компания и нейния собственик Евгений Пригожин, милионер с връзки с руския президент Владимир Путин.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar