Бивш пандизчия, лежал в затворите в Пловдив и Враца съди държавата за 100 000 лв. Мъжът постъпил в килия в града под тепетата на 29 май 2018 г. и изтърпял наказанието си в началото на февруари миналата година. За кратък период от време е бил прехвърлен във Враца, тъй като се записал на училище в тамошния затвор. След това завел иск за обезщетението. Затворникът се оплакал от пренаселеност килиите, липса на санитарен възел и постоянен достъп до течаща топла и студена вода. Посочил, че в спалните помещения има гризачи, дървеници и хлебарки. Освен това осветлението било слабо и не му позволявало да чете нормално. В килията на пандизчията имало течове от тавана и влага в помещенията.

Не на последно място мъжът, изтърпял присъдата си, иска обезщетение за неадекватно лечение на заболявания, които получил именно в затвора – епилепсия, остър панкреатит, влошено зрение, клонящо към ослепяване, и инсулт. Оплакал се и за това, че не го допуснали да присъства на погребението на брат му.
Съдът отхвърлил повечето претенции като недоказани. Относно оплакването, че не бил допуснат до погребението, магистратите изясняват, че към датата на смъртта на брат му и малко повече от месец след това, бившият пандизчия изтърпявал наказанието си в затвора във Враца, „поради което и всякакви оплаквания от поведение на администрацията в Затвора Пловдив, свързано с този период, се явяват неоснователни“. Основателни обаче били счетени претенциите за пренаселеност на килиите, в които мъжът изтърпявал наказанието си.

В крайна сметка магистратите му присъдили обезщетение в размер на 3000 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar