Бившият шеф на общинския съвет в Септември бе в затвора, след като дете взе пистолета му и неволно уби мъж

Бивш председател на общинския съвет в Септември, бивш затворник – излежал присъда, защото не взел мерки за сигурност за личния си пистолет, с който мъж бе застрелян в ресторанта му във Виноградец на детски рожден ден. Няколко пъти арестуван за хулигански прояви. Всичко това се отнася за Лазар Влайков.

49-годишният мъж от пазарджишкото село Виноградец остава в ареста за постоянно заради закана за убийство към свой съселянин. Районната прокуратура в Пазарджик ще поиска постоянен арест. Последното прегрешение на Влайков е от 6 ноември, когато, въоръжен с нож, отишъл в заведението на 53-годишния Йордан Цветанов във Виноградец и се заканил да го наръга.

„Беше към 15,30 ч. – ето дирите от колата му още се виждат“, разказа пред „24 часа“ потърпевшият. Влайков пристигнал със сина си.

„Слезе от колата и тръгна към мен с нож. Сипеше груби псувни и закани: „Ще те заколя, ще те убия, ще те унищожа“. Не очаквах, помислих, че е дошъл да си купи нещо. Като видях ножа, започнах да се дърпам назад, а той идва към мен и дори и детето ми заплаши, уплаших се за семейството“, казва Цветанов. После допълва, че Влайков му се сторил неадекватен и видимо пиян. Йордан се опитал да го успокои.

„Познавам го – беше дошъл с намерението да ме наръга, не да се бием“, казва Цветанов. След 30 минути Влайков се върнал пак и отново сипел закани срещу Цветанов. Свидетел на случката станал приятел на Йордан, който се връщал от София и спрял на сергията със зеленчуци.

„Тогава се обадих на телефон 112, бяха взети мерки от полицията и прокуратурата – вечерта са го задържали и има образувано досъдебно производство. Дано си свършат работата“, коментира потърпевшият.

„Цяло село е пропищяло от него. Има много криминални случаи, в които е замесен – лежа и в затвора. Способен е да се измъкне от правосъдие“, продължава Цветанов.

За 2 месеца Лазар Влайков има в досието си още едно досъдебно производство – за побоя над 48-годишния Георги Шуманов от съседното село Карабунар. Когато отишъл при него, крещял: „Ей сега ще те утрепя! Ти защо си заплашвал моя син?“. Георги и жена му Валентина си извадили медицински свидетелства за нанесените им удари и закани, че ще се върне през нощта и ще запали къщата им. Георги допълва, че има толкова случаи на пострадали от Влайков, но все му се разминава – 5 дела срещу него били прекратени поради липса на доказателства.

Четири години минаха от фаталната вечер на 31 август 2017 г. на детски рожден ден във Виноградец, където 6-годишно дете натисна спусъка на пистолет, собственост на тогавашния председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков, и рани смъртоносно бизнесмена от селото Наско Тонкев. В първите дни на ноември Лазар бе приведен в затвора, където изтърпя 4-годишното си наказание.

Случаят тогава предизвика съмнения за прокурорски протекции над Влайков, който първоначално бе пуснат от ареста без обвинение, а имаше зад гърба си и други криминални деяния. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка. Малко по-късно председателят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров подаде оставка.

„Може ли цяла околия да пропищи от един бабаит“, питат се Шуманови след последното насилие на Влайков. Те се надяват тяхното дело да бъде внесено по-скоро в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar