Съдебните власти в Обединените арабски емирства са осъдили американски гражданин, който е бил адвокат на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, убит през 2018 г. в Истанбул, на три години затвор по обвинения в пране на пари и укриване на данъци, предаде Асошиейтед прес.

Съд в Абу Даби, който гледа дела за пране на пари, е разпоредил също адвокатът Асим Гафур да плати глоба, равностойна на 816 748 долара, произтичаща от задочната му присъда, съобщи късно снощи УАМ (WAM) – държавната информационна агенция на ОАЕ.

Свързаният с държавата вестник в ОАЕ „Дъ нешънъл“ написа, че Гафур ще бъде депортиран в САЩ след като излежи присъдата си.

ОАЕ определиха ареста на Гафур като координиран ход със САЩ за „борба с трансграничните престъпления“. Държавни медии в ОАЕ съобщиха, че американските власти се настояли за помощ от ОАЕ в разследването на предполагаемото укриване на данъци и подозрителните парични трансфери, извършвани от Гафур в ОАЕ.

Автократичната арабска държава от Залива обяви присъдата ден след като базирана във Вашингтон НПО „Демокрация за арабския свят сега“ (DAWN) сигнализира за ареста на Гафур, извършен на международното летище в Дубай.

DAWN каза, че неговият член Гафур, който е адвокат правозащитник, базиран във Вирджиния и е представлявал Хашоги и годеницата му Хатидже Дженгиз, е пътувал за Истанбул в четвъртък, за да присъства на сватба. Цивилни служители по сигурността обаче го залавят и изпращат в център за задържане в Абу Даби, преди той да успее да се прехвърли от един самолет на следващия.

Гафур нямал представа, че срещу него се води дело и преди по-малко от година безпроблемно преминал транзитно през Дубай, посочи DAWN.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar