Съд във Виена призна за невинен бившия вицеканцлер на Австрия и бивш крайнодесен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе във вторник при повторно разглеждане на дело за корупция, свързано с дарения от собственик на частна клиника за партията на Щрахе срещу облагодетелстващи лечебното заведение законодателни промени, съобщи Ройтерс.

Случаят се върна във Виенския наказателен съд, след като миналата година най-висшият съд във федерална провинция Виена отмени първоначалната присъда, като се аргументира, че текстови съобщения, оневиняващи подсъдимия, не са били оценени подобаващо по време на първия процес през 2021 г.

Апелативният състав постанови, че мотивите за присъдата отпреди две години си противоречат и са неразбираеми. Тогава съдът даде на Щрахе 15 месеца условно за получаване на 12 хил. евро.

Предмет на делото бяха две дарения от собственик на частна клиника във Виена в полза на партията на Щрахе преди тя да влезе в правителството на тогавашния канцлер Себастиан Курц през декември 2017 г.

През 2018 г. законодателна промяна добавя клиниката към списъка на юридическите лица, които могат да таксуват директно австрийското социално осигуряване за някои процедури, значителен допълнителен източник на доходи.

Австрийската прес агенция АРА цитира съдията, според която „ако държавата приеме, че съществуват партийни дарения, не може да се приеме, че всяко партийно дарение е незаконно“, каза съдията.

Обвиненията са свалени и от собственика на клиниката, направил даренията в полза на партията на Щрахе.

Политическата кариера на Щрахе пропадна, след като година по-късно той беше заснет в испанския курорт Ибиса да предлага да оправи държавни договори и отправя обвинения за корупция в австрийската политика. Видеото стана известно като „Ибисагейт“ и принуди Щрахе да напусне поста вицеканцлер, малко след което се разпадна и коалиционното правителство на канцлера Себастиян Курц.

На предсрочните избори Партията на свободата на Щрахе не можа да влезе в парламента.

Разследването срещу Хайнц-Кристиан Щрахе за „Ибисагейт“ продължава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar