Бивша американска журналистка заведе гражданско дело за клевета срещу Доналд Тръмп. И. Джейн Каръл обвинява 45-ия президент на САЩ в изнасилване, извършено през 90-те години на миналия век.

Делото ще бъде гледано днес от федерален граждански съд в Манхатън, след като бъдат избрани съдебни заседатели. Предполага се, че Тръмп няма да присъства в съдебната зала, а магистратите трябва да решат каква ще е стойността на обезщетението, което евентуално ще бъде изплатено на бившата журналистка. 79-годишната Каръл е работила за списание „Ел“.

По време на процедура през 2019 г. Каръл заявява, че е била изнасилена от Тръмп през 1995 г. или 1996 г. в пробна на голям магазин в Ню Йорк. Той обаче отрича, като казва, че Каръл не е неговият тип жена. Именно заради това през ноември 2019 г. бившата журналистка завежда гражданско дело срещу Тръмп и за клевета. Тогава обаче той не можеше да бъде съден заради имунитета си на президент, а тя не успя да заведе дело за изнасилване срещу него, защото давността на предполагаемото престъпление е изтекла.

На 24 ноември 2022 г. обаче влезе в сила закон в щата Ню Йорк, който позволява в продължение на една година на жертвите на сексуална агресия да подновят исковете си в граждански съд. Така Каръл депозира нова жалба и се стига до настоящото гражданско дело. В жалбата тя обвинява Тръмп в агресия и в клевета, и иска обезщетение.

Процесът може да продължи две седмици. Той трябваше да започне на 10 април, но тогава бе отложен за днес.

През октомври Каръл и Тръмп дадоха показания под клетва във връзка със случая. Тогава бившият американски президент отново заявява, че Каръл не е неговият тип жена и никога не я е насилвал.

Но по време на видеоконферентен разпит е показана снимка, на която се вижда, че Тръмп и Каръл са заедно на прием през 90-те години на миналия век. Той обаче обърка жената от снимката с бившата си съпруга, актрисата Марла Мейпълс, за която беше женен от 1993 г. до 1999 г.

Източник: БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar