Окръжен съд – Стара Загора остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на бившата шефка на болницата в Раднево, съобщи БНР, позовавайки се на съда.

Припомняме, че срещу д-р Мая Узунова и още трима служители от администрацията на болницата са повдигнати обвинения за длъжности престъпления, присвояване на пари на лечебното заведение и безстопанственост.

Като основание за искането наложената ѝ мярка да бъде променена в „парична гаранция“ е това, че д-р Мая Узунова има специалност „вирусология“ и предвид опасността от широко разпространение на коронавируса, обявената пандемия и евентуалния недостиг на медицински специалисти, тя би могла да бъде в полза на обществото, поясни адвокатът й Станимир Ченалов.

Прокуратурата от своя страна е изразила становище, че това не е необходимо, защото в региона няма регистрирани случаи на заболяването.

Окръжен съд – Стара Загора прие, че на този етап от наказателното производство мярката за неотклонение „задържане под стража“ все още се явява тази, съответстваща най-оптимално на целите на закона – да се попречи на обвиняемата да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът постанови едномесечен срок, в който е недопустимо обвиняемата Мая Узунова да внася ново искане за изменение на взетата й мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от влизане в сила на настоящото определение, освен ако не се основава на влошаване на здравословното й състояние.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3-дневен срок.

Припомняме, че на 19 февруари стана ясно, че проверяват болницата в Раднево за злоупотреби.

На 23 февруари стана ясно, че четирима са задържани по разследването за злоупотреби в болницата в Раднево.

След това излезе информация, че директорката на болницата е присвоила над 200 хил.лв.

На 29 февруари болницата уведоми Здравната каса, че не е в състояние да изпълнява работата си по клинични пътеки.

На 5 март стана ясно, че д-р Мая Узунова остава за постоянно в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar