ЕС да промени подхода си при разглеждането на молбите за убежище, подавани от бежанците, настоя германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в Мюнхен по време на среща с колеги от Франция, Италия, Испания, Великобритания и Полша. На срещата бяха поканени представители на ЕС и на САЩ. Според Берлин първата оценка на кандидатите за статут трябва да се прави още на външните граници на ЕС, а ако не бъдат одобрени, оттам да бъдат връщани в родните им страни. Трябва да осъзнаем, че Дъблинският регламент се провали, категоричен бе Зеехофер по отношение на сега действащите правила в ЕС. Те предвиждат първата държава – членка на ЕС, в която кандидатстващият за убежище е влязъл, да разглежда молбата му. „Повечето от присъстващите на срещата в Мюнхен министри подкрепят Зеехофер“, заяви европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Предложението на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер предвижда само кандидатите за убежище с реални възможности да получат право на закрила и да бъдат разпределяни сред страни от ЕС, които са заявили желание да приемат бежанци. След това тяхната молба ще бъде разглеждана в съответната държави. Ако обаче първоначалната оценка по външните граници на ЕС е отрицателна, то Европейската агенция за гранична охрана „Фронтекс“ трябва да върне кандидата в родната му страна. Дъблинският регламент „не работи от много време и затова не може да бъде основа за бъдещата политика на ЕС в сферата на убежището“, подчерта Зеехофер.

НОВ ОПИТ

Държавите – членки на ЕС, от доста време се опитват да реформират Дъблинския регламент, но не постигат напредък по основни въпроси. Затова ни е нужна нова философия, която започва от външните граници, смята германският вътрешен министър. Той подчерта, че иска да види конкретни законодателни предложения по време на германското председателство на ЕС, което започва през втората половина на 2020 г. Хорст Зеехофер настоява и за мерки с цел подсилване на „Фронтекс“. 10 000 постоянни служители е предвидено да има „Фронтекс“ до 2027 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar