Как се възлагат директни поръчки за милиарди в строителството на пътища, как се спасяват ВиК дружества, появата на неочакван свидетел на картел в Южна България с основен участник Иван Ангелов и сведения за чадър над неговата ферма за норки. Това представляваше откритата част на последното заседание на комисията по ревизия на управлението през последните 10 г. Всичко на фона на отново препълнена зала, почти непрестанни раздори на висок тон и обвинения за Народен съд и нов опит за саботаж от депутати на ГЕРБ. И днес, както и в петък, заседанието продължи дълго – над 6 часа, бе излъчено на живо от „Дневник“, след което последва закрита част.

На заседанието отново присъстваше по-голямата част на парламентарната група на ГЕРБ, което доведе до редица разговори на висок тон, както и пиарът на партията Никола Николов който непрекъснато комуникираше с депутатите и апострофираше председателя на комисията Мая Манолова.

От „Автомагистрали“ не знаели къде да изпратят документите

Първата точка от дневния ред бе Изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството относно дейността на „Автомагистрали“ ЕАД, дейността на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Членовете на комисията се интересуваха как „Автомагистрали“ ЕАД изпълнява приоритетни обекти – например строежа на магистрала „Хемус“, при положение, че не разполага с достатъчно техника за това, наема ли техника или използва подизпълнители и как се случва това без да се обявяват обществени поръчки. Петя Аврамова на практика не предостави исканата информация, а дебатът прерасна в терминологичен спор. На заседанието присъстваше изпълнителният директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев.

Беличев посочи, че исканата информация е огромна и в момента представлява 1.2 млн. страници, като засега е събрана 90% от нея. По думите му информацията не е изпратена, защото дружеството не е било информирано къде и как да я прати. В отговор Мая Манолова изрази учудване, че има директори на държавни фирми, които не знаят адреса на Народното събрание.

Според твърденията на членове на ревизионната комисия 87% от дейността на дружеството е отдадена на над 400 фирми подизпълнители без обществена поръчка на стойност от 4.7 млрд. лв.

Регионалният министър Петя Аврамова защити работата на „Автомагистрали“, като подчерта, че компанията е получила договорите от АПИ възоснова на Закона за обществените поръчки чрез така нареченото вътрешно възлагане (инхаус) и е получила над 1 млрд. лв. аванс. „Компанията работи с 400 фирми, с които има договори за наемане на техника и доставка на материали. Това е обичайна практика в строителния бранш, всички фирми работят така“, каза Аврамова. По думите й тези 400 компании не са „наши фирми“, защото били голям брой. Според Манолова „Автомагистрали“ нарушава Закона за обществените поръчки, след като без публични конкурси предоставя работа на подизпълнители.

По думите на Аврамова Законът за обществените поръчки не задължава държавното дружество да провежда обществени поръчки, а фирмите подизпълнители са избрани чрез конкурс по т. нар. „инхаус“ възлагане. Членовете на комисията от останалите партии апострофираха, че явно една фирма с 3-4 члена управително тяло разпределя милиарди на строителни фирми. „На фирми, близки до властта“, повтори на два пъти Мая Манолова, което предизвика незабавен и шумен отговор от страна най-вече на Тома Биков, който днес бе иззел ролята на най-гласовит представител на групата на ГЕРБ в комисията, която в петък изпълняваше Маноил Манев. „Комисията задава глупави въпроси. Безумно е, че искате толкова много информация. Комисията е работила глупаво“, каза Биков.

Терминът „инхаус“ предизвика дълъг дебат, след като Антоанета Цонева от „Демократична България“ цитира думи на Томислав Дончев отпреди години, в които той казва, че този метод със сигурност няма да се ползва за възлагане строителство на пътища и че може да бъде използван само при различни видове поддръжка.

Мая Манолова обобщи, че три държавни дружества – „Автомагистрали“, „Булгартрансгаз“ и Българска банка за развитие (ББР), все още не са предоставили исканата от комисията информация и така нарушават закона.

„Чувам шум от щракане на белезници“

Заседанието продължи с изслушване на информация и въпроси по дейността на създадения неотдавна „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Спор в комисията по ревизията между депутати и ръководството на ВиК холдинга предизвика информацията за заеми, които той дава на закъсали ВиК дружества. Депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че това е незаконно и чува силен шум от щракване на белезници. Забележката буквално взриви депутата от ГЕРБ Георг Георгиев, който с несекващи минути викове възрази срещу тази „присъда“ и апелира комисията да не издава присъди.

Насред суматохата се чу въпрос от залата „Кой предложи Пеевски“, а един от най-активните представители на ГЕРБ – Росица Кирова възкликна „Ее, стига де, хайде да си говорим за нещо друго'“. Включи се и пиарът на ГЕРБ, подвиквайки на Мая Манолова да се държи прилично.

Директорът на холдинга Илиян Илиев обяви, че раздадените общо 83 млн. лв. на 6 дружества са регламентирани в Търговския закон като целта е да се стабилизират финансово, за да могат да усвоят 1.6 млрд. лв. по европроекти до 2023 г. На въпрос защо са дадени само на 6 дружества при общо 20, които са вече част от холдинга, Илиев посочи, че са дадени на тези, които са поискали, което предизвика бурен смях сред членовете на комисията, извън ГЕРБ.

Заемите холдингът дава от капитала си от 1 млрд. лв., с който бе създаден преди година. Идеята е в неговия състав да влязат държавните дялове от всички 28 ВиК дружества, към момента включени са 20 заради сложните процедури, обясниха от холдинга.

„След дългите курсове по право, сега по финанси“, възкликна Димитър Главчев от ГЕРБ, поставяйки под съмнение компетентността на Мая Манолова и останалите представители на опозиционните на управлението в оставка партии.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ повдигна въпроса за купен от ВИК-Варна лек автомобил, на което и бе отговорено, че моделът „Ауди“ А8 е по-евтин от чантата й. „Ако това е проблем, може и с метро да ходим, и пеша сме ходили“, провикна се Тома Биков. Битовизмите продължиха, когато Иван Димитров от „Демократична България“ се опита да усмири окупиралата микрофона Росица Кирова от ГЕРБ – „Така се карайте у вас на мъжа си“, тя отвърна, че такъв няма и се поуспокои.

Току-що бе утихнал този скандал, когато следващият започна да набира сила. Тръгна от реплика на председателя Мая Манолова към пиара на ГЕРБ Никола Николов, който бе в залата и снимаше случващото се с телефон. Тя се подразни от това, но представителите на ГЕРБ в комисията отвърнаха, че и от другите политически сили организират стрийм, като дадоха пример с камера на „Има такъв народ“, която е позиционирана точно зад Тома Биков, Маноил Манев и Дани Каназирева. На предишното заседание на комисията пиарът на ГЕРБ бе хванат да снима телефона на изслушвания агробизнесмен Светослав Илчовски и да праща снимки до медиите. По-рано по време на днешното заседание между Николов и Манолова отново имаше напрежение, като той й извика да се държи прилично по време на поредната ескалация на напрежение.

В цялата шумотевица думата взе бившият евродепутат Николай Бареков, който дойде на заседанието заедно с Волен Сидеров, но лидерът на „Атака“ си тръгна бързо. Бареков, бивш журналист, след това евродепутат и сега отново журналист от „Афера“, попита защо не се разглеждат внесени от него като гражданин 3 сигнала за „кокошкарски“ кражби за 100 млн. лв. в Министерството на отбраната и на правосъдието. Той обвини Манолова в конфликт на интереси, защото не е внесла на заседание тези сигнали, тъй като съпругът й Ангел Найденов е бил в Министерството на отбраната. Тя отвърна, че сигналите са за период, когато министър е бил Красимир Каракачанов, а не съпругът й и предложи сигналите в комисията, които са около 100 да се обсъдят като последна точка в дневния ред. Обяви още, че тези сигнали са пратени до прокуратурата и държавната финансова инспекция.

Бареков обяви, че сигналите засягат не само вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, но и Христо Иванов, който докато е бил министър бил прекратил обществена поръчка. Освен това в сигналите влизала и кражба от евродепутата Радан Кънев и адвокатската му кантора.

Тома Биков от ГЕРБ също взе думата и пламенно критикува Манолова за това, че няма ясни критерии кои сигнали в какъв ред се гледат от комисията по ревизията.

„Техните методи са отрова и олово“: влизането на тайнствения свидетел

Борислав Сандов от „Демократична България“ обясни, че днес има внесен сигнал, който комисията не е могла да разгледа и затова обмисля да предостави възможност той да бъде представен. Тогава Георг Георгиев от ГЕРБ започна настоятелно да задава въпрос поканен ли е човек, който чака в Народното събрание, за да бъде изслушан и това не е ли против процедурата. Мая Манолова излезе от залата, последва я пиарът на ГЕРБ и Николай Бареков, а поредното напрежение възникна около все още анонимния свидетел. Въпросният човек, който бе обграден от репортерите, не пожела да се представи. Обяви, че чака да бъде поканен на заседанието, но не уточни от кого, посочи, че не познава Мая Манолова и ще говори за цялата икономика. Към медийния интерес се присъедини пиарът на ГЕРБ Николов, който попита свидетеля дали е подсъдим и за какво е разследван, което бе отречено. Последва и предположение за име – Младен Милков, също отречено и въпрос от кого е повикан човекът. На въпрос на „Дневник“ защо така бурно реагира на свидетеля като част от работата на комисията, Николов отговори, че нищо не го притеснява.

В отсъствието на напусналата заседанието министър на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова Мая Манолова представи три схеми за източване на пари по програмата за саниране. Тя даде примера с конкретни договори от Бургас, но заключи, така е в цялата страна. Основен неин опонент при напускането на част от представителите на ГЕРБ се оказа депутатът от Хасково Делян Добрев, който в миналото бе и министър на икономиката. Според Манолова отклоняването на парите, които идват от националния бюджет, става като се представят за санирани подземни части на сградите, като се плащат 10% непредвидени разходи и като се плаща за дограма, която е била предварително оценена като добра и е ненужно да бъде подменена. Заключи, че в конкретните примери от Бургас при разплатени 1.324 млн. лв. отклонени по трите схеми са 484 279 лв. за един блок или общо по програмата, по която досега бяха отпуснати 2 млрд. лв. са отклонени 30%.

След това в точка разни дойде ред и на изслушването на неизвестния до този момент гражданин, поискал да говори. Дани Каназирева от ГЕРБ оспори, като каза, че не може комисията сама да си внася сигнали, на което Мая Манолова репликира, че ГЕРБ са си довели Николай Бареков. Влезлият преди малко в залата се представи като Павел Стоименов, собственик на „Агро Бел 2001“, който обяви, че иска да говори за проблемите на своя бизнес и не само за корупция, а за неща, свързани дори с националната сигурност на страната. Заяви, че е сред най-големите земеделски производители.

Без да е гласувано как ще мине заседанието на комисията Павел Стоименов взе думата и разказа история, в която обвини съсобственика на „Градус“АД Иван Ангелов в нередности. Той посочи, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на картел, известен като Г-8, който определя цените и размера на рентите. Посочи, че е бил извикан да му бъде съобщено да плаща рента, която е малка и ощетява собствениците на земи. Заради това, че не се е съобразил, са били запалени няколко къщи, една от които на негов и досегашен служител и офиси. „Викаха ме на килимчето, казаха ми, че ще намажат оловото. Техните методи са отрова и олово“, каза Стоименов, но добави, че не се е съобразил и не се е виждал с Иван Ангелов. Обвини го обаче, че държи под контрол всички държавни органи в старозагорския регион и именно държавна институция го е принудила да свали рентите. „Вие сте патерицата на тези хора“, обърна се Стоименов към Маноил Манев, депутат от ГЕРБ, избран от Стара Загора и бивш областен управител.

Стоименов съобщи също, че преди години същите хора са му откраднали по електронен път фирмата. Това е станало през 2014 г. Разказа, че после е помагал на много бизнесмени с подобна съдба да си върнат фирмите. Даде пример с италианец, който е дошъл да произвежда домати тук, но целият му бизнес е бил откраднат. Заключи, че затова много хора си държат парите в швейцарски банки и плащат за това, но не инвестират тук. Каза, че и той, и всички около него са гласували за ГЕРБ, но не харесва тези зависимости и ако имал само той проблеми щял да си мълчи и полека да си изнесе парите в чужбина, но не бил само той. „Не искам политик да сяда с престъпник или бизнесмен на една маса“, каза Стоименов, но така и не боравеше с конкретни имена.

Като своеобразен адвокат на Ангелов в този момент се изживя журналистката Илиана Беновска, която започна да разпитва Стоименов дали е видял с очите си, че именно Ангелов е извършил палежите. Мая Манолова опита да озапти активизиралата се в този момент Беновска, от което последва реплика на пиара на ГЕРБ, че се отнема свободата на словото.

След Стоименов думата взе Петя Алтимирска, която отново намеси Иван Ангелов, който се оказа и собственик на ферма за норки. Тя разказа, че над фермата има политически чадър и съществува с покровителството на държавните органи.

Иван Ангелов не е изпратил допълнителни отговори до комисията

През миналата седмица на две заседания на комисията Светослав Илчовски упрекна Ангелов в корупция и изнудване. Сред част от въпросите към него бяха за сделката с фурми с ОАЕ и концесията на ловното стопанство „Витошко-Студена“, за които Ангелов обяви, че не разполага с пълната документация и ще я представи допълнително на комисията. Минути преди края на заседанието днес Мая Манолова заяви пред „Дневник“, че Ангелов не е предоставил никакви допълнителни документи.

Малко преди Мая Манолова да обяви, че членовете на комисията ще се съберат на закрито заседание, на което да решат дали да представят на журналистите документите от сигналите на бизнесмена Светослав Илчовски или директно да ги насочат към прокуратурата, пред нея говори Александър Чобанов. Той се представи като производител на български машини за гласуване. Според него обществената поръчка за доставката на машините е направена така, че да бъде спечелена от определена фирма.

Той обясни, че купените машини са стари, поне на 7-8 години. По думите му четците в тях са стари и затова са използвани карти, които се поставят вътре в машината. Според него при новите машини картата само се доближава до четеца.

„Човекът, който печели поръчките предварително знае за направената спецификацията, в която пише, че машините трябва да са старите карти четци“, каза Чобанов. След него Манолова обяви, че е говорила с бившия евродепутат Николай Бареков, който по-рано също поиска да представи свой сигнал за корупция. Тя каза, че той ще дойде малко по-късно и затова през това време ще се проведе закритото заседание на представителите на комисията.

След него от пресслужбата на Манолова излязоха със съобщение – документите от г-н Илчовски ще бъдат изпратени на прокуратурата, европейската прокуратура, КФН, НАП, но няма да бъдат предоставени на медиите, тъй като се отнасят за търговски сделки. Документите доказват създаването на кухи обороти, които след това са вкарвани на борсата, обясни Манолова.

„В пет заседания Комисията по ревизията показа, че корупцията може да се осветява, а не само да се говори за нея. В комисията постъпиха близо 95 сигнала, които са изпратени приоритетно до КФН, НАП, КЗК, АДФИ, българската прокуратура, Европейската прокуратура, бъдещите служебни министри“, коментира Манолова. Засега не е решено дали сигналите, извън тези на Илчовски, ще бъдат представени на медиите, отговориха от пресслужбата на „Изправи се! Мутри вън!“ на въпрос на „‘Дневник““

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar