Сръбският президент Александър Вучич обвини Косово в „брутална провокация“ заради задържането в Косовска Митровица на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, съобщи „Асошиейтед прес“. Косовският президент Хашим Тачи от своя страна защити действията на полицаите.

По-късно Александър Вучич каза, че всички, участвали в задържането в Косовска Митровица на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда.

Върховният представител на ЕС Федерика Могерини призова и двамата президенти към сдържаност и диалог Могерини каза, че след задържането на Джурич е разговаряла и с двамата президенти и допълни, че Джурич вече е свободен и е напът за Сърбия. Има нужда от спокойствие и запазване на диалога, каза Могерини, но партията на косовските сърби – „Сръбската листа“, обяви, че вследствие на вчерашните събития се оттегля от правителството на Косово.

Джурич, който е директор на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия, беше арестуван в Косовска Митровица след сблъсъци между местни сърби и полицейски спецчасти, които използваха шокови гранати и сълзотворен газ. По-късно той беше освободен и отведен от полицията до границата със Сърбия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar