Решението на съда не означава само по себе си, че се въвежда видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Този коментар направиха неофициално членове на ЦИК пред „24 часа“, след като Софийският административен съд отмени указанията на комисия, с които бе забранено видеозаснемането и излъчването на броенето на бюлетините след края на изборния ден от застъпници и наблюдатели в секционните комисии. Делото бе по жалба на „Демократична България“.

Съдебното решение не е окончателно и освен от ЦИК може да бъде обжалвано и от Комисията за защита на личните данни. Изборните надзорници все още не са взели решение дали ще обжалват.

Според Изборния кодекс право да заснемат броенето на бюлетините имат само медиите, при това след изрично решение на ЦИК или РИК, припомниха от комисията. Заснемането от всеки на броенето на резултатите, включително и политически обвързани лица като застъпниците и пълномощниците, може да постави под сериозни съмнения изборите. Изборните експерти припомниха случаи на разпространени от медиите клипове, в които се твърдеше, че има сериозни нарушения, а после се оказа, че кадрите са от гласуване в Русия. Според тях такъв материал може да бъде използван за различни цели и да бъде манипулиран чрез монтаж. Това е била и логиката на дадените указания кой има право да заснема броенето на бюлетините. Освен това членовете на секционните комисии също имат права, а при подобно заснемане ще се показват лицата им.

Друг риск според експертите е, че

видеозаснемане на

броенето от всички може

да доведе до

непризнаване

на изборните резултати

от част от обществото. Те дават пример с вота в САЩ, тъй като подобни материали могат да бъдат използвани популистки от участници във вота, които не са доволни от резултата си.

Кой ще има право да заснема броенето, ще бъде обсъдено от ЦИК в дебатите по методическите указания. Очаква се те да бъдат приети до края на седмицата.

ЦИК да не обжалва решението на съда, а да го изпълни, призова във вторник лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов. Видеонаблюдението ще донесе поне минимално доверие към случващото се в секциите, твърди той. От ДБ ще инструктират своите хора как да излъчват чрез телефоните си видео в платформата „Ти броиш“.

Ако въпреки решението на съда на застъпниците им се пречи да снимат в изборната вечер, те ще могат през приложението „Ти броиш“ да се свържат с юридическия екип на ДБ. Още не е ясно дали от партията ще раздадат на застъпниците разпечатка от съдебното решение, или ще изискват от ЦИК да го запише в правилата си.

От ГЕРБ не пожелаха да коментират съдебното решение. По време на консултациите при президента през януари вицепремиерът Томислав Дончев каза за снимането на броенето на гласовете с телефон: „Нещо, което не е изрично забранено от закона, то значи е разрешено“. Шефката на НС Цвета Караянчева обаче изрази резерви към видеонаблюдението, защото не във всяка секция имало силен интернет. Красимир Ципов пък посочи като проблем заснемането на човешки лица, което влизало в противоречие с последни промени в Закона за защита на личните данни и би създало юридически пречки.

„БСП принципно сме

за видеонаблюдение

на преброяването на бюлетините. Нещо повече – внесохме специален законопроект в тази посока и ако той беше обсъден и приет, днес нямаше да наблюдаваме съдебни спорове и несигурността, свързана с тях точно преди избори“, заяви зам.-шефът на лявата група Крум Зарков. Още повече че решението на съда не е окончателно, напомни той. Такава чувствителна материя трябвало да е уредена със закон, за да е ясно кой може да заснема, как да го прави, откъде се наблюдава и каква е доказателствената стойност на заснетите материали.

От ДПС отказаха да коментират, но партията принципно е „за“ видеонаблюдение при броенето и въвеждането на резултатите от протоколите. Движението обаче подкрепя идеята това да става чрез камери в стаите, които да се включват след приключване на изборния ден и да излъчват пряко.

ВМРО също не коментира. От партията досега не са изразявали категорична позиция „за“ или „против“ видеонаблюдението в секциите. Пред медиите обаче партийци са допускали, че тъй като не е разрешено човек да бъде сниман без неговото съгласие, то за подобно нещо ще е нужно писмено съгласие от всеки член на СИК, наблюдател и застъпник.

Видеонаблюдението е задължително за честността на изборите, лаконичен бе зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar