Министърът вкарва спешни законови промени след случая с връщания болен мъж и починалия 33-годишен софиянец, за когото легло така и не се намери

НЗОК облекчава лечебните заведения за по-лесен и бърз прием

Частни линейки, коли на МВР и таксита ще помагат за спешните случаи

Без финансиране от здравната каса ще останат болниците, които не приемат пациенти с коронавирус и отказват да открият легла за COVID-19. Тази законова промяна ще предложи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Окей,

„чиста болница“,

но без публично

финансиране“,

категоричен бе той.

Освен това се обмисля възможността таксита, частни линейки и коли на МВР да се включват в транспортирането на заразени пациенти.

Пред големите болници ще бъдат изкарани фургони за вземане на проби за коронавирус и преглед на пациенти, които не могат да се срещнат с лекари по една или друга причина.

Тези предложения на министър Ангелов идват след два фрапантни случая през уикенда. Мъж на 33 г. почина в София, след като с часове е чакал линейка. Същевременно репортаж на БНТ показа историята на 70-годишен пациент с коронавирус, закаран пред Четвърта градска болница. Получава отказ за прием от шефа на отделението. След дълги усилия на спешния медик Димитър Лунд накрая дежурната лекарка на своя глава приема болния.

Още в събота

министърът

поиска оставката

на директора на

Четвърта

градска болница „Има или няма организация и каква е тя – отговорен е мениджърът на ЛЗ“, написа във фейсбук проф. Ангелов.

„Поискала съм обяснения от директора д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа“, категорична бе кметът на София Йорданка Фандъкова. „Грешката е повече от фрапантна. Съжалявам и не знам защо това се е получило. Мъжът е имал дихателна недостатъчност, болки в корема. Вместо да бъде приет за 15-20 мин, е стоял 2 ч пред лечебното заведение. Абсолютно недопустимо. Ако пациентът е в тежко състояние, с коронавирус или без, подлежи на хоспитализация“, призна д-р Иванов пред „България он еър“.

От днес

лично министър

Ангелов тръгва

на проверки по

болниците,

за да се увери, че е спазена заповедта му за разкриване на COVID отделения с капацитет 10% от леглата във всяко лечебно заведение. Това ще е първата му задача след прекараната карантина заради контакт с премиера Бойко Борисов.

„Лично ще правя проверки на болници, особено в София. Ако се налага, ще има допълнителни санкции за лечебните заведения, които все още не са открили COVID отделения. Да ме чуят внимателно директорите на болници в София – щом има лечебно заведение за активно лечение с разрешително за дейност и има заповед за разкриване на 10% от капацитета за болни от коронавирус, това трябва да бъде изпълнено. Всеки обича на хляба мекото и на работата лекото, но сега не е времето“, каза ядосан проф. Ангелов.

„Галеници няма

да има! Който

нарушава

правилата, не е

за тази система 20 сек ми трябваха, за да разбера, че в Четвърта градска болница няма организация. Не може пациент да чака в линейката. Това е абсурдно!“, избухна той пред bTV.

Според министъра екипите на Спешна помощ са осигурени. Но ситуацията там наистина е много напрегната – вчера за деня има 414 повиквания, снощи има 285 повиквания, посочи Ангелов. По линията на МВР са осигурени 25 буса, обяви той.

Днес министърът прави среща с всички частни болници и с таксиметрова компания, която може да осигури допълнително коли за превоз на потенциално инфектирани.

България още няма категоричен отговор за бързите антигенни тестове като алтернатива на PCR-а, каквато тема се повдигна в ЕС – Националният център за заразни и паразитни болести не дава категорично решение, обясни министърът. Направили сме пазарно проучване в петък с всички вносители на територията на България и сме получили цени от 10 до 23 лева. Министерството се ангажира да осигури най-евтините тестове на колегите на първа линия, но те не заместват PCR-ите, каза той.

„Не мога да се съглася, че страхът трябва да ни води. Големи лечебни заведения, особено в София, да казват, че няма желаещи да се включат в лечението на пациентите с COVID, за мен е непонятно“, коментира проф. Ангелов и недостига на медици. Иначе в София проблем с броя легла нямало. „Ако нямаме лекари, които да влязат, ще призова българските

депутати, които

са лекари,

да си свалят

костюмите, да

облекат екипите

и да влезем

в болниците. Не може страхът да ни води или емоцията“, отново бе емоционален той.

НЗОК пък въвежда спешно облекчения, за да не бъдат връщани болни – променя схемата на контрол над лечебните заведения от 2 ноември. Касата вече ще следи за заетостта на леглата на ниво лечебно заведение, т.е. за общия им брой, а не както досега по отделения и структури. Така директорите получават гъвкавост сами да решат как да организират приема на болни, без да са длъжни да уведомяват НЗОК или районните каси за всяко преструктуриране на леглата и без да се иска промяна на сключените договори.

Иначе по-строги мерки към момента не се обмислят, потвърди здравният министър. Но е нужен железен контрол върху сегашните, затова към РЗИ той ще командирова хора от Националния център за обществено здраве и анализи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar