Безработен мъж от Кюстендил спря телефонна измама и върна над 2300 лв. на измамена жена, разказва NOVA. Той бил нает за куриер от мнима фирма за дограма, на която трябвало да достави пакет, но навреме се усетил, че е въвлечен в схема.

 

Жертвата на телефонната измама 60-годишна жена от Кюстендил с добра професия. Въпреки това се подвела и доверила на обадил се по стационарния й телефон мъж, който се представил за полицай и я убедил да съдейства за залавянето на престъпници.

Уверил я, че е създадена нужната организация, че наблюдават извършителите и е добре да ги задържат с веществени доказателства. Жената събрала всички налични пари – 2378 лв., и златните накити и доверчиво ги пуснала през балкона.

За неин късмет наетият от измамниците куриер се оказал почтен човек – 39-годишният Николай Николов.

„Фирмаджиите“ взели телефонният му номер от интернет, помолили го да занесе „чертежи“ за цялостна смяна на дограмата на жилището, поръчката била спешна, а за изпълнението на курса щял да получи хонорар от 300 лв.
След като взел пакета, мъжът с изненада установил, че в него има пари и накити и веднага се досетил, че е попаднал неволно в схемата.
Незабавно занесъл парите и ценностите в полицията в Кюстендил и след като обяснил ситуацията, полицейските служители се заели и скоро открили жертвата, на която върнали парите и ценностите.

От полицията отново напомнят, че не искат от хората пари, а жената се срамува за проявената недоверчивост.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar