Европейски граждани са завели искове за хиляди паунди срещу Великобритания, защото са били депортирани от страната. Става въпрос за 698 бездомници, които насилствено са изведени от Обединеното кралство преди 2017 г.

Представител на адвокатски кантори каза пред Би Би Си, че само при тях вече има 45 иска за обезщетения от пострадали. Става въпрос за хиляди лири, като претенциите се определят според продължителността на задържането и други утежняващи фактори.

Томас Лусас от Литва разказа пред Би Би Си, че имиграционни служители са го арестували през 2016 г., докато спял на улицата, след като по-рано бил изритан от дома си. „Една сутрин бях събуден в спалния си чувал от шестима или седмина офицери, които казаха, че са от вътрешното министерство. Крещях, че ще загубя работата си, ако ме арестуват днес, но никой не ме чу“, обясни той. Сложени са му белезници, напъхан е в микробус и е закаран в имиграционен център в Гетуик, където престоява 19 дни.

„Прекарах 9 години в Англия и не исках да напускам само защото съм бездомен“ , допълни Лусас. Той е обжалвал насилственото си извеждане от страната и е успял да получи повече от 10 хиляди лири обезщетение.

Депортирането на бездомници е било част от програма за намаляване на имиграцията на вътрешното министерство, докато то бе ръководено от сегашната премиерка Тереза Мей. Акцията обаче е осъдена като грубо нарушение на европейското право.

Всеки от ЕС или Европейската икономическа зона, който е бил задържан или депортиран при подобни обстоятелства, може да заведе иск за обезщетение, обясни Лиони Хърст, адвокат по имиграционни въпроси.

От британското вътрешно министерство декларират, че вече не депортират европейски граждани. Негов говорител заяви, че исковете за обезщетение ще се разглеждат за всеки конкретен случай.

Правителството обаче продължавало да е решено да се справи с бездомниците като проблем на британското общество.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar