Договорът за правно обслужване от адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ е сключен законосъобразно в рамките на правомощията на банката на 1 юли 2021 г., а неговата цел е била да гарантира правна защита на банката след напускане без предизвестие на началника на управление „Правно“, както и на още двама ключови експерти в края на юни 2021 г. Това се посочва в позиция на Българската банка за развитие (ББР), разпратена до медиите след като излезе информация, че прокуратурата проверява началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. Бориславова е работила в кантората преди да се заеме с политическа дейност в ПП.

Договорът с адвокатското дружество е прекратен три месеца по-късно, след назначаването на нов началник на управление „Правно“.

От ББР посочват още, че с помощта на адвокатското дружество е спряно изплащането на обезщетения при напускане, с което за банката са реализирани преки ползи в размер на 120 хил. лв., многократно надхвърлящи стойността на правните услуги, предоставени за тримесечния период на действие на договора. На ББР е оказвано ежедневно съдействие и по редица оперативни въпроси, свързани с промени в нормативната уредба, регулаторни изисквания, търговски спорове, прилагане на трудовото законодателство, производства по несъстоятелност и др.

В този период ръководството на ББР е подало към Прокуратурата, ДАНС и МВР сигнали за няколко от големите експозиции на банката. По осемте публично оповестени най-големи експозиции с общ размер над 1 млрд. лева Прокуратурата се бе самосезирала през юни 2021 г. Въпреки огромните загуби, произтекли за ББР по някои от тези кредити поради допълнително начислените провизии на сума над 190 млн. лева, тази преписка е прекратена от Прокуратурата през април 2022 г.

От ББР гарантират, че оказват и ще продължат да оказват пълно съдействие на Прокуратурата по образуваното досъдебно производство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar