Бащата на убитите деца в Сандански Георги Трайков окончателно е признат за виновен за домашно насилие над жена си Кристина Дунчева.

През ноември м. г. 3-годишната Ивон и 5-годишният Васил бяха намерени заклани в дома им в Сандански. Веднага бе арестувана майка им Кристина Дунчева и обвинена в жестокото престъпление. Оказа се, че около месец преди трагедията Кристина е подала искова молба в съда срещу Георги за домашно насилие.

Районният съд в Сандански и Окръжният в Благоевград признаха Трайков за виновен в упражнено психическо насилие – заплашил я с „физическо унищожение“, и му забраниха да доближава жена си за 1 г. – до 15 януари 2022 г., която мярка в момента е безмислена, защото жената е под арест в психиатрична болница. Трайков е глобен и 500 лв. Съдът обаче не е събрал доказателства за физическо посегателство над Кристина.

Скандалът между родителите тръгнал още от сутринта на 15 октомври 2020 г. Причината била, че Георги не се е прибрал до късно през нощта. Тя била ядосана и притеснена. По-късно пререканията между тях са прераснали в скандал. Трайков е отправил обиди и заплахи от типа „ще ти откъсна главата“ и Кристина извикала полиция. Униформените обаче обяснили, че при пристигането им, родителите били спокойни, а мъжът казал, че не желае тяхната намеса. След това изплашена жената се прибрала в дома на родителите си, а на следващия ден той се обадил по телефона и отново я заплашил с „физическо унищожение“.

Магистратите са категорични, че срещу нея е упражнено домашно насилие.

В същото време те отхвърлиха насрещния иск на Трайков срещу Кристина, в който той се оплаква от домашно насилие от нейна страна. Твърди, че тя го извела на терасата и го избутала към парапета, за да падне, обиждало го с думите „мамино синче“ и го е заплашвала да му вземе децата. Съдът не приема, че ако е имало избутване към парапета това да е предизвикало страх за физическото му оцеляване, предвид физиката му на мъж. Дори и Кристина да е отправила обидни според него изрази „мамино синче“ и че ще му вземе децата, макар и морално укоримо, не е домашно насилие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar