Началникът на отдел „Контролна дейност“ в Комисията по хазарта Тодор Марков загубил баща си около месец и половина след като станал обвиняем по делото срещу Васил Божков, се разбра вчера.

Бащата, бивш шеф на завод в Стара Загора, живеел отделно в провинцията. Получил инсулт в края на януари т.г., след като разбрал от телевизията, че има арести в Комисията по хазарта и видял да извеждат сина му от сградата. Тогава обаче Тодор не е бил задържан, а бил пуснат. Той е обвинен по делото „Божков“ по-късно – на 7 февруари т. г. На 11-и спецсъдът го пуска под домашен арест, а на 18 февруари решението е потвърдено. Молбата на Марков да бъде освободен под гаранция, за да се грижи за баща си, който е в болница, тогава е отхвърлена от съда.

След изписването от болницата Марков-старши бил настанен в хоспис в Стара Загора, тъй като синът му по това време още бил под домашен арест и нямал право да напуска жилището си в София.

Тодор помолил прокуратурата да го пусне да види баща си и получил разрешение през март по време на извънредното положение заради COVID-19. В хосписа обаче не го пуснали на свиждане заради строгите ограничителни мерки, твърдят негови познати.

Марков се върнал в София. В края на април баща му починал, без двамата да успеят да се видят. С разрешение на прокуратурата синът успял да отиде на погребението.

Вчера Тодор Марков бе пуснат на свобода срещу гаранция от 15 000 лв. Мярката му за неотклонение домашен арест първо била изменена от спецсъда преди седмица, а вчера апелативните магистрати я потвърдили.

По неофициална информация един от мотивите той първо да бъде под домашен арест, а после да го пуснат срещу гаранция е липсата на достатъчно доказателства да е участвал в организираната група на Божков, ощетила държавната хазна с 559 млн. лв.

Другите мотиви са, че досега Марков е имал добро процесуално поведение и няма риск да се укрие или да извърши престъпление.

Към момента той още не е отстранен от длъжност в Комисията по хазарта, но според запознати възнамерявал сам да подаде оставка.

Преди да стане началник на отдел, от 2014 г до 2019 г. Тодор е бил младши експерт. Защитата му твърди, че като такъв не е могъл да влияе върху работата на членовете от Комисията по хазарта и че е изпълнявал „по-скоро деловодни функции“.

Разпореждал проверки в последния момент, за да не изтича информация. Марков бе обвинен заедно с бившия шеф на дирекция „Контролна дейност“ в комисията Пламен Георгиев, който също преди време бе пуснат под домашен арест.

Засега обвинените по делото срещу Васил Божков са общо 8 души. Четирима от тях са в ареста, а другите са на свобода под гаранции или под ключ вкъщи. Жената на Божков – Елена Динева, от 7 май насам има 2-месечна забрана да подава жалби за освобождаване от ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar