Текстове от Бюджет 2019 нарушават автономията на БАН и са противоконституционни. Става въпрос за преходните и заключителните разпоредби в проектозакона, приет от кабинета „Борисов“ 3. Ако бюджетът бъде гласуван от парламента, ние ще го дадем на Конституционния съд. Това обяви на пресконференция днес председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева. По думите й доверието между Българската академия на науките и правителството е силно разклатено.
Текстовете, които фигурират в преходните и заключителни разпоредби, са противозаконни, противоконституционни и нарушаващи автономията на БАН. В момента тече подписка, която в рамките на вчерашния ден беше подкрепена от 1000 души, добави още Славчева.
БАН проведе съвместно заседание, обсъдихме текстовете в проектозакона. Излязохме с категорична позиция, която изразихме в писмо до премиера и ресорните министри, посочи проф. Славчева. По думите й постигнатите договорености между БАН и правителството са били грубо нарушени през проектобюджета.
Става въпрос за имотите на НИМХ, които се изваждат от БАН. В друг параграф пише, че се взимат имущество и архиви, обясни председателят БАН акад. Юлиан Ревалски.
Разбирането ни е отделянето на НИМХ от БАН да стане съгласно правилата ни, а не със законов акт. В споразумението с НИМХ е записано, че въпросите ще се решат от Общото събрание на БАН, уточни акад. Ревалски. Предоставяме безвъзмездно имуществото за ползване през един период. При инвентаризация ще се види кое отива при НИМХ, кое остава в БАН. Обменихме мнение, изпратихме писмо до министър Красимир Вълчев. За момента нямаме отговор. В писмен и устен вид ще кажем това и на комисиите в Народното събрание. Ще видим какъв ще бъде резултатът, коментира председателят на БАН. Направихме редица отстъпки с цел НИМХ да остане в рамките на БАН. Такова беше желанието и на правителството. Но от НИМХ не се съгласиха и правителството реши да ги подкрепи, посочи още акад. Ревалски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar