На 70, след 28 години разследвания, обвинения и дела, банкер успя да получи решения за възмездие – 100 хиляди лева обезщетение от прокуратурата и 10 хиляди лева от Министерството на правосъдието.

Бивш ръководен служител в ЦКБ, който бе оправдан по делото за изчезналите 6 млн. долара на Майкъл Чорни, осъди прокуратурата за причинени морални вреди в резултат на повдигнатото срещу него обвинение, по което е оправдан. Върховният касационен съд се произнесе с окончателно решение Валентин Минев, заемал длъжността началник управление „Международни операции“ и „Валутни пазари и ликвидност“ на ЦКБ, да получи 100 хил. лв. обезщетение.

Той е бил привлечен като обвиняем на 15 ноември 1996 г. за престъпление по служба. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 250 000 лв., впоследствие заменена с „подписка“.

През 2004 г. обвинението е изменено и той е обвинен в присвояване на сума, равняваща се на 6 000 000 щатски долара, като е извършил престъпление по служба. Минев е привлечен осем пъти като обвиняем, а обвинителен акт срещу него в съда е внасян три пъти, като квалификацията на деянието е изменяна последователно от безстопанственост през престъпление по служба до присвояване.

На 26 май 1997 г. му е наложена административна мярка „забрана за напускане на страната“ и е иззет задграничният му паспорт. Тази мярка е била отменена след повече от 11 години.

През 2004 г. делото е внесено в съда, като е постановена на 5 февруари 2013 г. оправдателна присъда. Присъдата е потвърдена от САС. После делото е върнато от ВКС за ново разглеждане. Друг състав на САС отново е потвърдил оправдателната присъда. Последвал е нов протест от страна на прокуратурата. С решение на ВКС от 2018 г. е оставена в сила оправдателната присъда. Наказателното производство е водено в продължение на около 22 години.

Аферата с мистериозното източване на 6 млн. долара на бизнесмена Майкъл Чорни от сметки на ЦКБ гръмна пред 1996 г. и приключи с оправдателни присъди за всички деветима подсъдими.

Когато му е повдигнато обвинение, Минев е бил на 50 г., а при окончателното му оправдаване е вече на 71 г. Разпитван е единадесет пъти и е участвал в три очни ставки. Обвинението е във връзка със заеманата длъжност – началник на дирекция в банка, и е причинило силно негативно влияние както върху психиката му, така и върху неговия авторитет в професионалните среди, така че той да не може да упражнява професията си, категоричен е съдът.

„След образуване на наказателното производство той е загубил не само работата си, но и авторитета си. Огромната продължителност на воденото производство му е причинила психологически срив и е довела до тотална промяна в живота му. Променило се е отношението към него на част от неговите роднини, близки, познати. Тези негативи той е търпял в продължение на повече от двадесет години, а за човек, който понастоящем е над 70 години, този период е решаващ, защото е унищожил всякакви възможности за развитие и благоприятна промяна“, мотивира се ВКС и определи 100 хил. обезщетение.

Отделно от съдебното решение Минев е получил обезщетение от Министерство на правосъдието в размер на 10 000 лв. за нарушаване на правото на разглеждане на делото в разумен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar