Българската банка за развитие е назначила управител в компания, свързвана с Румен Гайтански-Вълка, която не обслужва получен кредит от 150 млн. лв., съобщи днес във „Въпросите“ по ТВ 1 изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев. Първата задача на управителя е да прецени дали „Роудуей кънстракшън“ има бъдеще.

Арабаджиев посочи, че в ББР не е постъпвала никаква информация за финансовото състояние на фирмата, която е получател на най-големият единичен кредит от банката. Парите са отпуснати в средата на 2019 години за закупуването на строителната компания „Пътстройинженеринг“. Обезпечението на кредита е на стойност около една десета от сумата.

Арабаджиев каза, че първата вноска по кредита е трябвало да се преведе през януари тази година, но до момента плащания няма. Той не изключи възможност, ако се прецени, че фирмата има бъдеще, да и бъдат дадени още средства, за да започне да работи и да връща заема си.

В отговор на въпрос директорът на ББР посочи, че банката управлява добре и инвестицията си в Първа инвестиционна банка. Банката за развитие държи 18% от капитала на финансовата институция, като надеждите са акциите да бъдат продадени на печалба на по-късен етап.

Увеличаването на капитала на ПИБ чрез Българска банка за развитие бе мотивирано в изявления на премиера Бойко Борисов като необходимост, за да бъде допусната страната в т.нар. чакалня на еврозоната и банковия съюз. Срещу решението на правителството от 12 юни 2020 г. беше заведено и делото във Върховния административен съд, който остави без разглеждане казуса.

В отговор на въпрос Цанко Арабаджиев каза, че до момента от банката към прокуратурата са изпратени два сигнала за кредити за общо над 250 млн. лв., но той няма представа до къде са стигнали те. Той уточни, че банката не е открила кредити, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Арабаджиев коментира, че за последната година ББР се развива добре, като вече действително кредитира малкия и средния избор, с каквато цел е създадена. „За последните 6 месеца сме отпуснали повече кредити, отколкото за последните 10 години“, посочи той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar