31-годишният Петър Петров от Криводол, който отмъкна колата на зам. главния прокурор Борислав Сарафов през 2014 г., попадна в полицейски капан за серия от автокражби в зимния курорт Банско. Заедно с него са задържани 51-годишният му съгражданин Александър Иванов и двама близнаци от Симитли.

Бандитите се подвизавали в Банско всяка зима от 3 г. насам. Повечето от плячката им са луксозни джипове на чужденци. Криминалисти от Националната полиция и дирекцията на МВР в Благоевград се заели със случая след няколко сигнала за отмъкнати коли в последните дни, собственост на гости на курорта.

Разследването дава резултат на 2 януари. Тогава полицаите засичат двамата автокрадци, които тероризират почиващите. Забелязват как един от тях отключва джип БМВ Х6. Влязъл вътре и се опитал да го подкара. Успял, но само за няколко метра, защото возилото имало блокиращо устройство. Когато джипът спрял, крадецът бързо изскочил и се метнал в скромен „Фиат Брава“, който бил пилотираща кола. В този момент ги заснела и охранителна камера. Крадците потеглили след неуспешния опит за пореден удар, но полицаите тръгнали след тях. Спрели ги в местността Стражите край Банско и ги арестували. В колата били Петър Петров от Криводол, стар познайник на полицията и 21-годишен младеж от Симитли.

Във фиата, с който се опитали да избягат, е намерена техника за отключване на автомобили. Акцията на полицията не приключила със задържането на двамата крадци. След това са претърсени адреси в софийското село Мировяне, Симитли и Криводол, където са намерени още много мобилни телефони, компютри и техника за автокражби. Открити са и вещи, които са описани от собственици на откраднати автомобили. В Симитли са арестувани още двама души – братът близнак на младежа от Симитли и 51-годишният Александър Иванов от Криводол.

Само за няколко дни криминалистите и прокуратурата събират много доказателства, че Петър Петров е крал коли в Банско още от сезон 2016-2017.

На мъжете от Криводол са повдигнати обвинения за отмъкнат джип – „Тойота Рав 4“, и опит за отнемане на БМВ Х6. Районният съд в Разлог остави двамата за постоянно в ареста.

Петър Петров е осъждан преди няколко години, но е реабилитиран. Иванов също е имал присъда. И двамата са познати на полицията с криминални регистрации.

Петър Петров от Криводол беше задържан и през януари 2015-а заради кражбата на старо БМВ, собственост на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, и на още няколко автомобила. Колата на Сарафов изчезва през август 2014-а. Возилото било паркирано пред кооперацията му в София. Няколко месеца по-късно Петров попада в ареста заедно със съгражданина си Ивайло Петров. Осъждат ги, но за друга кражба на кола. За тази на Сарафов доказателствата срещу бандитите от Криводол не стигат, за да издържат в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar