Присъди по дело за банда за убийства, кражби и грабежи, почнали в спецсъда, прочете вчера Софийският градски съд. Именно той завършва процесите, които са се гледали в институцията, чийто адрес бе на столичната ул. „Черковна“. Осъдена е бандата на Мартин Антов и Валентин Янев-Бореца, която макар да се водеше за убийства, не бе обвинена за такива. Вместо това я дадоха на съд за грабеж на 215 000 лв. от банка.

Самата група бе разбита през юли 2013 година. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам. главният прокурор Борислав Сарафов обявиха, че тя е заподозряна за 3 убийства. Най-шумното бе на известния крадец Йордан Цонков-Джиджи, разстрелян с автомат „Калашников“ в столичния кв. „Люлин“ на 22 януари 2009 г. Приписваха им и убийството на Кочо Михайлов-Чочо, направен на решето на 9 април 2010 г., и задушаването на лихваря Цветан Пантов във видинското с. Капитановци, станало на 2 юни 2008 г. При вкарването на обвинителния акт във вече закрития спецсъд обаче стана ясно, че бандата няма да отговаря за екзекуциите.

От присъдата личи, че групата е имала строга структура – лидерите Мартин Антов и Владимир Янев-Вальо Бореца давали заповеди на членовете Валери Александров-Дабата, Иван Илиев-Ванко Волуешки, Христо Христов-Бордежото, Николай Стойков-Куфара, Димитър Георгиев-Митко Горнобанския, Жечо Белясин, Пейо Карамихов и Цветомил Петров-Мачката. След това двамата шефове разпределяли плячката.

Именно лидерите решили да се обере клон на банка на ул. „Акад. Борис Стефанов“ в София. Той бе извършен през 2012 г. За целта в групата бил включен и Емил Милев-Крокодила. Той имаше няколко дела в спецсъда като член на различни банди. Заради тях пускаше искове срещу редица магистрати, включително главния прокурор Иван Гешев, тогава шеф на спецпрокуратурата.

Крокодила се съгласил и дори предложил той и Антов да отидат в банката с кросов мотор, за да могат да се измъкнат по-лесно. Бившият кикбоксьор пък набавил оръжията и участвал в грабежа. От присъдата обаче става ясно, че само Милев е осъден за грабежа, който извършил с „неустановено по делото лице“.

След като имали всичко необходимо, на 5 април около 9,25 ч сутринта двамата влетели в банката – минути след като инкасото доставило близо 220 хил. лв. Крокодила насочил оръжието към хората в офиса, а неизвестният му другар с един удар съборил охранителя Цветомир Горчев на земята. Заплашил го с пистолет и го принудил да влезе в кабинета на директора заедно с още две служителки. Веднага след това двамата насочили пистолетите си към главната касиерка на офиса.

Маскираният неизвестен прескочил плота на гишето, прибрал 215 хил. лв. в черни сакове и двамата с Милев духнали. Служители натиснали паникбутона в 9,28 ч и след минута екип охранители бил на мястото, но обирджиите вече ги нямало.

Антов е оправдан и за следенето на бившия шеф на „Информационно обслужване“ Иво Николов, за което бе подведен под отговорност. То станало през 2013 г., след като Вальо Бореца влязъл в затвора за 5 г. заради изнудване на свой съдружник, придружено със заплаха за убийство. Тогава лидерството се поело изцяло от Антов. На 26 юни 2013 г. кикбоксьорът и Пейо Карамихов, с когото живеели в един апартамент, извикали Ангел Мечкаров, Николай Рангелов и Денислав Пеев. Антов показал на четиримата снимка на бившия шеф на „Информационно обслужване“ Иво Николов и казал на аверите си, че трябва да го следят и да му свият колата – джип БМВ X 6, твърдяха от прокуратурата.

Карамихов бързо намерил опел, с който да следят Николов. Пеев пък осигурил телефони и фотоапарати, с които да го снимат. От 1 до 3 юли мъжете, въоръжени с боксове и метални палки, няколко пъти опитвали да засекат Николов и да го пребият, но мъжът все успявал да им се измъкне, пишеше в обвинителния акт.

Все пак Антов е осъден освен като лидер на бандата и за държане на незаконно оръжие. По това обвинение получава 3 г. затвор, които кумулирани с присъдата за лидер на банда от 6 г., означават, че трябва да лежи по-тежкото от двете наказания.

7 г. зад решетките пък е получил другият лидер на бандата – Вальо Бореца. Те ще бъдат излежани като част от 17-годишната му присъда за опит за убийство на Мартин Първанов с прякор Марто Лудия. Той бе прострелян пред мол на столичния бул. „Стамболийски“ през 2007 г. с 4 куршума, но бе спасен в „Пирогов“.

Бореца не е единственият със 17-годишна присъда по делото за бандата за убийства и грабежи. Толкова е получил и Емил Милев-Крокодила. И неговата присъда е в резултат на кумулация с предишни осъждания. Останалите участници в бандата са осъдени на до 4 години затвор.

Решенията на съда не са окончателни и мъжете могат да обжалват.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar